Verzekerden met oude naturapolis krijgen forse naheffing van Yarden

Verzekerden met oude naturapolis krijgen forse naheffing van Yarden
© Pixabay

Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden nog steeds duizenden euro’s te veel betalen voor de uitvaart van hun familielid. In 2014 oordeelde de rechter al dat de extra kosten niet terecht zijn, desondanks lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie om onder de bijbetaling uit te komen. Dit meldt De Volkskrant vandaag.

Volgens De Volkskrant lopen honderdduizenden verzekerden met een naturapolis van vóór 2007, afgesloten bij Yarden of AVVL, risico op een naheffing. Yarden nam in 2001 AVVL over. In 2007 wilde de verzekeraar af van het risico dat uitvaartkosten hoger uitpakten dan vooraf werd ingeschat. Het bood de polishouders een ‘naturasommenverzekering’ aan. Deze verzekering dekt een pakket uitvaartdiensten ter waarde van maximaal 3.733 euro. Nabestaanden moeten de diensten dan wel bij een uitvaartverzorger met een contract met Yarden afnemen. Als ze een andere uitvaartverzorger willen, krijgen zij maximaal 2304,78 euro vergoed.

Door het veranderen van de polisvoorwaarden kwam het risico van prijsverhogingen in zijn geheel bij de verzekerden te liggen, in tegenstelling tot wat een naturapolis beoogt. En omdat de prijzen sindsdien fors stegen, ontvangen veel nabestaanden een naheffing. Het standaardpakket bij Yarden kostte in 2007 3.733 euro, nu ruim 6.000 euro.

Al in 2007 greep de geschillencommissie voor financiële dienstverleners Kifid in. Het Kifid adviseerde Yarden de ongunstige omzetting ongedaan te maken voor alle 60.000 verzekerden die bezwaar hadden gemaakt. Deze polishouders kregen daarop een zogenoemde ‘keuzebrief’. Daarin stond dat hun nabestaanden voor het oude natura-uitvaartpakket mogen kiezen ‘ongeacht de kosten van dat pakket’.

In 2014 liet een gedupeerde nabestaande de kwestie voor de rechter komen, die in het nadeel van Yarden besliste. Desondanks zijn er nog altijd nabestaanden die een naheffing krijgen.

Financieel directeur Klaas de Boer van Yarden legt in De Volkskrant uit dat verenigingen als AVVL destijds te veel rechten hebben toegezegd. “De nieuwe leden betalen daardoor de uitvaart van de bestaande polishouders. Het was net een piramidespel.” Volgens hem betreffen de naheffingen ‘enkele gevallen’.

Bron: De Volkskrant

GEEN REACTIES