Verzekeraars moeten ook intern, moeilijke, maar noodzakelijk keuzes te maken

Minister De Jager analyseert op de ALV van het Verbond waarom verzekeraars “niet altijd even geliefd zijn bij de Hollandse zekerheidszoekers.”

"Ik denk dat dit komt omdat u, omdat verzekeraars, langzaam maar zeker in het verleden zijn afgedreven van hun basistaak: het tegen het genot van een premie? zoals dat zo mooi heet ? verzekeren van risico&acutes. Gewone-mensen-risico’s zoals overlijden en arbeidsongeschiktheid, een afgebrand huis of een kapotte auto, een gestolen fiets of een gebroken ruit. En natuurlijk ook verzekeringen die zorgen dat mensen extra pensioen opbouwen; een potje geld voor de oude dag. Saai misschien, maar wel duidelijk. Belangrijk waar verzekeraars altijd goed voor hebben gestaan. En zeker."

"Het is al vaker gezegd: vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Dus als u het vertrouwen – net zoals ik, daar zijn we bondgenoten in om consumentenvertrouwenen terug te winnen – dan moet u vooral laten zien dat het menens is. Dat u bereid bent om ook intern, moeilijke, maar noodzakelijk keuzes te maken.uw klanten willen weten waar ze aan toe zijn."  "Dat betekent dat het doel van uw producten moet aansluiten bij de behoefte van de klant. Dus: uw klant moet uw product nodig hebben, en, ook heel belangrijk, het product moet vervolgens doen wat het belooft. Dus: recht toe recht aan producten en een overzichtelijk productaanbod. Dat biedt wat u moet bieden: zekerheid voor uw klanten."

CAR

"Flexibel omgaan met klantbelangen en marktomstandigheden is ook belangrijk als het gaat om vertrouwen. Dat u allemaal, en ik ook, belangrijk vindt voor de opbouw van de financiële sector. Net zoals de manier waarop u met uw klanten omgaat; de manier waarop u uw producten aan de man – en vrouw – brengt, de manier waarop u uw klanten adviseert, de manier waarop u uw producten distribueert. Wat dat laatste betreft: u heeft als sector, verzekeraars, de knuppel in het hoenderhok gegooid en met CAR (Customer Agreed Remuneration) aangekondigd dat u de financiële band tussen de tussenpersoon en verzekeraar door wilt knippen. Dat niet iedereen het met deze wending eens is, is duidelijk. Maar dat de verzekeraars het initiatief nemen om na te denken over beloningsstructuren, dat is te prijzen."

GEEN REACTIES