Verzekeraars kunnen zich schrap zetten voor IFRS17

Verzekeraars kunnen zich schrap zetten voor IFRS17
© Px

IFRS17 is de grootste “shake-up” op het gebied van boekhoudstandaarden voor verzekeraars in decennia. Het beïnvloedt de verslaggeving van alle verzekeraars die onder IFRS rapporteren.’ Dat zegt Bas van de Pas, verantwoordelijk voor de verzekeringssector bij PwC, in reactie op de nieuwe standaard die de International Accounting Standards Board (IASB) vandaag heeft gepubliceerd.

Verzekeraars die rapporteren onder IFRS dienen vanaf 2021 volgens de nieuwe IFRS 17-standaard te rapporteren. In de standaard staat hoe verzekeraars hun verzekeringscontracten moeten waarderen. Deze standaard betekent een fundamentele wijziging in de waardering van verzekeringsverplichtingen, met grote gevolgen voor de huidige financiële verslaglegging en bedrijfsvoering. Eén van de grootste veranderingen is dat er gekeken zal worden naar de marktwaarde van verzekeringscontracten.

Complexe materie
De IASB beoogt een grotere transparantie en vergelijkbaarheid van de financiële verslaggeving van verzekeraars. Onder de huidige IFRS regels passen verzekeraars nu nog verschillende verslaggevingsgrondslagen toe voor de waardering van hun verzekeringscontracten. Dat maakt het vergelijken van verzekeraars lastig. ‘Er zullen nog steeds keuzes mogelijk zijn. Het is echter complexe materie. IFRS 17 kent bovendien een aantal overgangsmaatregelen, waardoor de cijfers de eerste jaren mogelijk minder vergelijkbaar zullen zijn. De nog vast te stellen richtlijnen over implementatie bepalen straks in belangrijke mate of de doelstellingen van de IASB worden bereikt’, zegt Van de Pas.

Impact op levensverzekeraars
Een ding is volgens de PwC-expert wel duidelijk. Niet zozeer de onderliggende winstgevendheid maar wel de gerapporteerde winsten zullen waarschijnlijk significant veranderen. ‘Met name die van levensverzekeraars. Zowel verzekeraars als hun analisten zullen in hun communicatie duidelijk moeten maken dat het gaat om een andere financiële weergave van dezelfde bedrijfsvoering.’

Volatielere bedrijfsresultaten
Eind vorig jaar stelde Van de Pas al dat de nieuwe standaard kan leiden tot volatielere bedrijfsresultaten. ‘Hoewel de standaard mogelijkheden biedt om die volatiliteit te beperken, kan het leiden tot meer complexiteit. De nieuwe standaard zal in 2021 ingaan, alhoewel deze eerst door de Europese Unie bekrachtigd dient te worden voor toepassing in EU IFRS jaarrekeningen.

Vernieuwing systemen
In de praktijk ziet PwC dat veel verzekeraars de nieuwe standaard aangrijpen om hun systemen en processen aan te passen. ‘Veel verzekeraars benutten deze gelegenheid om, als onderdeel van de bredere transformatieprojecten, oude systemen te vernieuwen. Als het huis dan toch in de steigers moet, kun je maar beter meteen het achterstallig onderhoud meepakken.’

De IFRS-standaard is verplicht voor verzekeraars die beursgenoteerd zijn, beursgenoteerde instrumenten hebben uitgegeven en verzekeraars die deel uit maken van een internationale groep die beursgenoteerde stukken heeft uitgegeven.

Bron: PwC

GEEN REACTIES