Verzekeraars in opmars als geldverstrekkers

© Hypotheekshop

Nationale Nederlanden, Delta Lloyd, Centraal Beheer en Woonfonds zagen in hun marktaandeel op de hypotheekmarkt in het derde kwartaal groter worden. Daarnaast laten ook ABN Amro, Florius en Argenta groei zien. Dit blijkt uit de hypotheekmarkt rapportage van De Hypotheekshop.

Het gaat om een mix van scherpe (lange) tarieven, ruimte voor bespreekzaken met een goede bereikbaarheid en het faciliteren van aflosvormen als (bank-)spaarhypotheken die niet meer nieuw te sluiten zijn. Belangrijke productvoorwaarde is op dit moment het meedalen van de rente tijdens de looptijd.

Dalers zijn vooral te vinden in de groep pensioenfondsen (Syntrus, Tellius, Attens) en bij de kleinere banken als NIBC en Lloyds. Ook bij de regiepartijen Hypotrust, MUNT Hypotheken en Aegon kromp het aandeel, hoewel het aandeel bij de laatste twee nog steeds groot is.

Rentekortingen
Een thema in het derde kwartaal was rentekorting. Argenta stopte met het geven van rentekorting in verband met het aanhouden van spaargeld. ABN Amro introduceerde een duurzaamheidskorting waarvoor met name nieuwbouwwoningen van na 2015 in aanmerking komen. ING en ABN Amro boden kortstondig stunttarieven op de incourante rentevaste perioden van 1 en 2 jaar.

Nieuwe aanbieders
Ook in het derde kwartaal traden weer nieuwe partijen toe tot de hypotheekmarkt: in juli IQWOON via Hypotrust en in september Merius Hypotheken via de CMIS Group. Beide aanbieders komen uit de groep regiepartijen. Hiermee komt de teller van het aantal nieuwe geldverstrekkers in 2016 op vier. Daarnaast zochten BLG en Centraal Beheer eerder dit jaar aansluiting bij het intermediair.

Onlangs maakten Rabobank en De Hypotheekshop, samen met Huis & Hypotheek, bekend een landelijke samenwerking aan te gaan. Vooralsnog zijn dit de enige twee landelijke hypotheek-adviesketens waarmee de bank op deze manier samenwerkt. Hiermee komt het totaal aantal actieve geldverstrekkers via De Hypotheekshop op maar liefst 31. SNS Bank en Triodos zijn nu nog de enige partijen die samenwerking met het intermediair afwijzen.

Meer hypotheken
Het aantal hypotheekaanvragen bij De Hypotheekshop in 2016 is conform het landelijke beeld ongeveer 10% hoger dan in 2015. Bijna alle maanden in 2016 scoren hoger dan dezelfde maand in 2015, een beeld dat in het derde kwartaal van dit jaar bevestigd wordt.

De enige uitzondering is juni: deze maand in 2015 vertoonde een extreme piek in het aantal aanvragen vanwege een tweetal wijzigingen per 1 juli van dat jaar. Er was een aanpassing van de leencapaciteit op inkomen en een verlaging van de NHG-kostengrens. Deze wijzigingen zijn dit jaar uitgebleven, waardoor de aantallen in vergelijking met eerdere jaren een stabiel beeld tonen.

(De Hypotheekshop)

GEEN REACTIES