Verzekeraars beleggen steeds duurzamer

Het aantal verzekeraars dat beleid heeft ontwikkeld op duurzaam beleggen steeg afgelopen jaar van 53% naar bijna 70%.

Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De VBDO onderzocht dit jaar voor de vierde keer het beleggingsbeleid van verzekeringsmaatschappijen die in Nederland actief zijn. De onderzoekers namen, samen met onderzoeksbureau Profundo, in totaal 29 bedrijven onder de loep. Meer dan de helft van de verzekeraars scoorden dit jaar beter op duurzaam beleggen dan in 2011. Net als vorig jaar zijn ook dit jaar Zwitserleven, REAAL en ASR Nederland in de top 3 van best scorende bedrijven beland. Zwitserleven boekte een nipte overwinning op REAAL en werd daarmee koploper.

Opvallend zijn de grote stappen die AEGON en Nationale Nederlanden maken bij het verduurzamen van hun beleggingsbeleid. AEGON eindigt op de vierde en Nationale Nederlanden komt op een vijfde plaats. Deze stijging heeft voornamelijk te maken met de stappen die zij gezet hebben op de integratie van duurzaamheidscriteria bij het beleggingsbeleid.

De onderzoekers hebben naar drie afzonderlijke componenten van verantwoord beleggen gekeken: het beleid, de implementatie en de transparantie over de beleggingen. Opvallend is dat bij de bedrijven die nog maar net de verduurzaming van hun beleggingsbeleid hebben opgepakt de focus vooral ligt op de implementatie. "Het lijkt erop dat de nieuwkomers op dit terrein vooral snel grote stappen willen maken.

Dat is lovenswaardig. Er mag wel wat meer aandacht besteed worden aan de voorkant van dat traject, de formulering van het beleid en de transparantie over de resultaten ervan", aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm.  De VBDO ziet niet alleen bij individuele verzekeraars toenemende aandacht voor verantwoord beleggen. “Ook sectorbreed wordt er op dat vlak aan de weg getimmerd. Het Verbond van Verzekeraars heeft eind 2011 de Code Duurzaam Beleggen uitgevaardigd en de UNEP FI heeft in juni 2012 de ‘Principles for Sustainable Insurance (PSI)’ geformuleerd. Deze principles vormen een normenkader voor de wereldwijde verzekeringsbranche en zijn tot stand gekomen op initiatief van de verzekeringsindustrie zelf, onder de vlag van de Verenigde Naties (UNEP FI). Het kan heel goed zijn dat de aankondiging van die richtlijnen de hele sector nog verder in beweging heeft gezet", aldus Van der Helm.

Een visie die door het Verbond wordt onderschreven: “Zelfregulering levert een belangrijke bijdrage aan het herstel van vertrouwen in de verzekeringsbranche. Voor het Verbond van Verzekeraars is dit een mooi en concreet voorbeeld waaruit blijkt dat de branche de zelfregulering serieus neemt en naleeft.”

GEEN REACTIES