Vertrouwen in woningmarkt terug op niveau van begin 2011

De verwachtingen van woningbezitters en starters zijn positiever over de hypotheekrente, het aantal verkochte huizen en de huizenprijzen.

Dat blijkt uit de ING WoonIndex die in het derde kwartaal uitkwam op 99 punten. Dat is een stijging van 6 punten ten opzichte van het vorige kwartaal.

De verwachting over de eigen financiële situatie is nagenoeg gelijk gebleven. Het vertrouwen onder starters is hoger dan onder woningbezitters (105 versus 97 punten).

Extra financiële ruimte

Dennis Noordervliet, Directeur Marketing Hypotheken ING: “Dat mensen meer vertrouwen hebben in de woningmarkt is goed te verklaren. Als je bijvoorbeeld een woning op het oog hebt die 250.000 euro kost betaalde je eerder 15.000 euro aan belasting (6%) en nu 5.000 euro (2%). Dat scheelt 10.000 euro. Voor veel consumenten betekent dit een flinke besparing op hun hypotheek. Starters oriënteren zich nu, logischerwijs duurt dat proces even. Als ze daadwerkelijk tot koop overgaan zullen de effecten daarvan pas volgend kwartaal zichtbaar zijn.”

Geld over voor verbouwing of gewoon goedkoper wonen

Geld dat men bespaart door de verlaging van de overdrachtsbelasting wordt graag besteed aan de verbouwing van het nieuwe huis (19%). Eén op de vijf starters kiest voor een duurder huis. De helft zou het niet besteden, maar goedkoper willen wonen (52%).
 De voorkeur voor een bestaande of nieuwbouwwoning is nauwelijks veranderd (5%).

Sommige respondenten zien ook nadelen aan de belastingverlaging. Twee op de vijf respondenten verwacht dat verkopers de maatregel aangrijpen om huizenprijzen te verhogen en daardoor het effect van de verlaging (gedeeltelijk) verloren gaat. Of dat terecht is, is de vraag: slechts 16% van de koopwoningbezitters zegt door de belastingverlaging de verkoopprijs te gaan verhogen. Ook verwachten mensen dat de verlaging van de overdrachtsbelasting vooral voordeel oplevert voor kopers (69%) in tegenstelling tot verkopers (17%).

GEEN REACTIES