Vertrouwen in de woningmarkt daalt licht maar gestaag

Vertrouwen in de woningmarkt daalt licht maar gestaag
© Pixabay

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt daalt al sinds een half jaar licht maar gestaag, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator van de Vereniging Eigen Huis. Ruim een derde van de Nederlanders verwacht dat het steeds moeilijker wordt om een huis te kopen.

Met de Eigen Huis Marktindicator meet VEH iedere maand het vertrouwen van de consument in de woningmarkt. Deze indicator heeft een waarde tussen de 0 en de 200, waarbij de waarde 100 een ‘neutrale stemming’-waarde vertegenwoordigt. In februari bereikte de Eigen Huis Marktindicator een waarde van 109 punten (110 in januari).

Daling verwacht in aantal woningtransacties
Er is een nauwe band tussen het verloop van de Eigen Huis Marktindicator en het aantal woningverkopen in de markt. De lichte, maar aanhoudende daling van de Marktindicator duidt erop dat het aantal woningtransacties (dat in 2017 een record bereikte) niet verder toeneemt en naar verwachting licht zal gaan dalen.

‘Mensen die willen verhuizen, maken zich doorgaans weinig zorgen over de verkoop van hun huidige woning. Maar het vínden van een passende en betaalbare woning wordt op steeds meer plaatsen een reëel probleem. Door de vaak grote toeloop van gemotiveerde kopers worden veel mensen onzeker’, aldus Bob Maas, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis en initiator van de Eigen Huis Marktindicator.

Ongunstig moment
Ruim een kwart van de Nederlanders vindt het nu een ongunstig moment om een eerste of volgende woning te kopen. Als redenen worden de slechtere betaalbaarheid van woningen (57%) genoemd, de beperkte keuze in het aanbod van te koop staande huizen (40%) en de verslechterde fiscale en financiële consequenties bij het kopen van een eigen huis (29%). Vanaf dit jaar kan minder worden geleend en is meer eigen geld nodig. Bovendien wordt de hypotheekrenteaftrek in de toekomst versneld afgebouwd. Dankzij de lage hypotheekrente vindt een derde van de Nederlanders (68%) het echter nog steeds een gunstige tijd vinden om een huis te kopen.

Hoewel doorstromers de goede verkoopbaarheid van hun huidige woning als eerste noemen (38%), is de overspannen huizenmarkt voor hen ook het grootste obstakel bij het vinden van een andere, nieuwe woning.

Doordat de vraag naar woningen in veel regio’s veel groter is dan het aanbod, verwacht 70% van de Nederlanders dat de koopprijzen van huizen zullen blijven stijgen. Daarnaast denkt 47% dat de hypotheekrente de komende tijd zal oplopen.

Het algemene vertrouwen van consumenten in de woningmarkt wordt maandelijks gemeten door onderzoeksbureau GfK en de TU Delft aan de hand van drie indicatoren: de beschikbaarheid van koopwoningen, de ontwikkeling van de huizenprijzen en de hypotheekrente.

Bron: VEH

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES