Vereniging Woekerpolis zoekt een nieuwe voorzitter

Door Gepubliceerd op: 28 maart 2025

Door wijzigingen in de bestuurssamenstelling van de Vereniging Woekerpolis.nl zijn er bestuursfuncties vacant gekomen.  Tijdens de Algemene Ledenvergadering te Amsterdam op maandag 31 maart 2025 zal een nieuwe penningmeester en een nieuwe voorzitter worden benoemd.

RENE GRAAFSMA STELT ZICH KANDIDAAT VOOR DE FUNCTIE VAN VOORZITTER

René Graafsma

René Graafsma

Wij stellen René Graafsma even aan u voor: …………
Graafsma was sinds 1981 werkzaam als zelfstandig verzekeringsadviseur te Den Haag.
In 2005 ontving hij van levensverzekeraar NN een circulaire in de vorm van een brief met de aanhef ‘Vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van’.
In de brief werd het intermediair geattendeerd op het verzekeringsproduct “Flexibel Verzekerd Beleggen”. In voorgaande jaren had Graafsma dit product al vele keren met succes geadviseerd bij zijn vaste klanten. In de brief werd gemeld dat de kostenfactor nu lager was geworden en het product dus nog aantrekkelijker. In 2006 bleek Graafsma dat het altijd al was gegaan om producten die meer beloofden dan zij waar maakten. Er was sprake van woekerrente die verzekeraars ten laste van het beleggingsresultaat brachten. Deze producten gaf Antoinette Hertsenberg later dus de naam WOEKERPOLIS.

Vragen
Graafsma bestookte NN met vragen, maar die bleven onbeantwoord. In 2008 verschenen, uit een streven naar ‘zelfregulering tbv de transparantie’, de ‘Brieven De Ruiter’ en de zogenaamde ‘Wabeke-aanbeveling’. Toezichthouders gingen over tot zogenaamd ‘flankerend beleid’. De ‘Brieven De Ruiter’ brachten verzekeraars er echter niet toe de juiste vorm van transparantie te betrachten.
De ‘Wabeke-aanbeveling’ (de ‘Wabeke-norm), bleek voor verzekeraars juist gunstig uit te pakken. Daarop besloot Graafsma zijn klanten te helpen de geleden schade te verhalen. Graafsma heeft dat grotendeels voor eigen rekening moeten doen en dat heeft in 2012 dus geleid tot liquidatie van zijn assurantiebedrijf. NN compenseerde hem tot nu toe niet voor de door hem voorgefinancierde vergoedingen, werkzaamheden en schade.

Hoe kom ik er vanaf?
Samen met Eric Smit publiceerde Graafsma een boek over deze problematiek onder de tiel “Woekerpolis, hoe kom ik er vanaf?
Met anderen ontwikkelde Graafsma de expertise van ‘claimexpert’. In 2012 resulterend in de oprichting van de ‘Vereniging Financieel Verbond’(al in 2012-2013).
Diverse belangenbehartigers hebben zich vervolgens aangemeld bij de woekerpolishouders:
1) De Consumentenbond
2) ConsumentenClaim
3) Vereniging Woekerpolis.nl
4) Stichting Woekerpolisproces
5) Stichting Wakkerpolis
Deze belangenbehartigers vertrouwden op toezeggingen van ‘het KiFiD’ zodat klachtenprocedures afgehandeld zouden kunnen worden binnen de termijn van één jaar. Dat bleek een naïeve gedachte. In deze jaren werden slechts her en der individuele schikkingen bereikt. Richtlijnen en verplichtingen van de ADR (Europese richtlijn voor ‘mediation’) bleken niet van kracht: voortdurende en steeds meer ingewikkelde en eindeloos langdurige procedures bij het KiFiD.

G-methodes
Met anderen ontwikkelde Graafsma rekenmodules voor het berekenen van de schade die woekerpolishouders hadden geleden: de Graafsma-methode. Voor ieder verzekeringsproduct en rekening houdende met de eigenschappen van de polis bedacht hij ZES verschillende modules waarmee de juridisch verhaalbare schade kon worden berekend. De G6-methode vormde de basis voor de eerste collectieve schikkingen (Allianz, 2017).
Sinds 2015 is Graafsma op de achtergrond als claimexpert zijn kennis blijven delen met anderen en blijft hij begeleiding  gegeven bij de afhandeling van ‘lopende zaken’.

De juiste uitvoering
De belangenbehartigers startten verschillende (collectieve) procedures. Tot december 2023 toen potentiële schikkingen in de steigers werden gezet. Eerst met de ASR/AEGON, vervolgens met de Nationale-Nederlanden, ACHMEA, REAAL (Athora) en De Goudse.
Deze regelingen kunnen een doel bereiken, de vraag is echter of er ook gekomen wordt tot een adequate uitvoering.
Een adequate uitvoerder moet beschikken over:
* kennis van zaken
* ervaring
* het echte weten hoe het werkt
* weten wie wie is
* transparantie.

Bekwaam schikken
Als de Vereniging Woekerpolis.nl haar toezeggingen aan de leden waar wil maken, dan moeten er nog procedures gevoerd te worden tegen ‘de kleinere verzekeraars’ (Scildon – ‘voorheen Legal & General;’ o.a.). Dat moet wel degelijk gebeuren.

Motivatie
Zijn ambitie te worden gekozen voor het vervullen van de functie van ‘Voorzitter’ is gelegen in zijn streven naar:
– transparantie, niet alleen ‘extern’ óók ‘intern’;
– een functionerende rechtsstaat, ‘Toezicht op het Toezicht’;
– een einde aan ‘indirecte transparantie’;
– inzicht t.a.v. de werkwijzen en betekenis van de toezichthouders AFM en DNB;
– actieve betrokkenheid van de Overheid en de Politiek;
– toepassing van ‘De 10-van-Graafsma’;
– rechtvaardige compensaties, herstel van de schade en passende tegemoetkomingen voor de ‘schrijnende gevallen’.

Wat en hoe
Graafsma meent dit te kunnen bereiken door de leden van de Vereniging de volgende middelen aan te bieden:
– volledige transparantie over de ‘persoonlijke (financiële) doelstellingen, feiten en achtergronden’ en ‘boekhouding’ en de betrokken partners;
– de beschikbaarstelling van ‘relevante stukken en dossiers’;
– de inbreng van opgebouwde ‘systeem-dossiers’, ‘systeem-kennis’ en ‘materie-kennis’;
– media-onafhankelijkheid >> www.findinet.nl;
– media-ervaring: ‘Radar’, ‘Kassa’, ‘Pauw’, ‘Humberto’, ‘Jinek’, eigen documentaires en publicaties;
– opleidingen en trainingen;
– netwerken (van het Ministerie van Algemene Zaken, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, het Ministerie van Financiën, de AFM, DNB, KiFiD, ‘de Tweede Kamer’ en vergelijkbare gremia en personen tot aan vele respectvolle contacten met verzekeraars en aldaar werkzame directies en werknemers);
– persoonlijke vriendschappen met zeer bekwame deskundigen;
– de G-methode als beschikbaar en werkbaar juridisch fundament;
– de doelstellingen en activiteiten van de Stichting Pensioenclaim;
– het project ‘Zwart Licht’;
– open gesprekken en bij een vereniging passende voor de leden (en consumenten) transparante gezamenlijk SMART-bereikbare-resultaten-doelstellingen.

31 maart 2025 dus Bestuursverkiezingen
Er is veel informatie om te delen. Graafsma wil dat doen met de stapsgewijze publicatie van ‘Het woekerpolisdossier’.

Deel dit bericht, kies uw platform!

Hans van Ommen

Hans van Ommen