VEH pleit voor gedifferentieerde NHG-grens

NHG kostengrens boven 3 ton

De Nationale Hypotheek Garantie is verworden tot een Regionale Hypotheek Garantie”, concludeert Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis vanochtend in de Telegraaf. Vereniging Eigen Huis stelt dat de NHG door de zwaar uiteenlopende woningprijzen in het land niet meer doet waar het voor bedoeld is. „Het uitgangspunt is hulp voor mensen die hun eerste huis kopen, geen financiële reserves hebben en de risico’s nog niet kunnen overzien. De NHG is vastgezet op de gemiddelde woningprijs, 265.000 euro. Maar zo’n woning is nauwelijks nog te vinden in de Randstad.”

Regionaal systeem
De la Porte roept daarom op tot differentiatie bij het vaststellen van de NHG-grens: „Voer bijvoorbeeld een regionaal systeem in op basis van een aantal criteria, waar gemeenten en provincies ook invloed op kunnen uitoefenen. Kijk naar wat je betaalt voor een gemiddelde starterswoning. Met een landelijk gemiddelde zijn mensen in oververhitte regio’s niet geholpen.”

Laren vestigde vorig jaar het laagterecord met slechts 2,02 procent NHG van de totale woningverkopen, blijkt uit cijfers die VEH verzamelde. Door de woninggekte in Utrecht, halveerde in Bunnik het aantal NHG-verkopen zelfs naar 8,63 procent. Daartegenover werden in gemeenten als Appingedam en Kerkrade juist méér woningen met NHG gekocht, daar steeg het percentage met respectievelijk 67,72 procent en 68,81 procent.

Bron: De Telegraaf

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES