Single starter dupe van strenge regels hypotheek

© pixabay

Door de stijgende huizenprijzen is een koopwoning voor single starters steeds moeilijker te betalen. Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker laten zien dat het aantal alleenstaande starters dat een hypotheek heeft afgesloten met 28% is gedaald in vergelijking met een jaar geleden.

Zeker in de grote steden, zoals Amsterdam en Utrecht, zijn singles de dupe van een oververhitte woningmarkt. Terwijl het aantal alleenstaanden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek groeit van bijna 3 miljoen nu tot ruim 3,6 miljoen in 2060, zijn er steeds minder betaalbare woningen in de steden. Hier woont juist 50% van de singles. Hierdoor valt deze groep buiten de boot en zijn zij gedwongen om te (blijven) huren. Voor deze groep betekent huren in de regel veel hogere maandlasten dan een koopwoning, zeker gezien de huidige lage hypotheekrente.

Alleenstaande starter onevenredig hard geraakt door regelgeving
Naast de stijgende huizenprijzen werkt de strengere wet- en regelgeving niet in het voordeel van de single starter. Zo mag nog maar maximaal 102 procent van de marktwaarde van de woning worden geleend, waardoor veel meer eigen vermogen moet worden ingebracht om de bijkomende kosten voor de aanschaf van een woning te kunnen betalen, zoals makelaar- en notariskosten. Gemiddeld gaat het om een bedrag van € 25.000 dat een huizenkoper zelf moet neertellen.

Daarnaast zijn de woonquotes voor alleenstaanden, het gedeelte van je inkomen dat je maximaal aan hypotheeklasten kwijt mag zijn, dit jaar verder gedaald. Ook wordt in steeds minder gemeenten de starterslening aangeboden, die het juist gemakkelijker maakt om een eerste woning te financieren.

(Bron: De Hypotheker)

GEEN REACTIES