‘SER praat over radicale verkorting loondoorbetaling bij ziekte’

© SER

Een collectieve verzekering voor zieke werknemers, inclusief ZZP-ers, vanaf acht weken. Over dit plan vergadert de SER de komende weken. Dat meldt het FD zaterdag.

Collectief
De loonbetalingsplicht voor werkgevers voor zieke werknemers bedraagt nu nog twee jaar. Werkgevers kunnen er nu voor kiezen om dit risico onder te brengen bij een verzekeraar. In het plan wat nu bij de SER op tafel ligt, wordt dit teruggebracht tot acht weken. De rest van de ziekteperiode moet collectief worden gefinancierd, waarbij ook één miljoen zelfstandigen worden toegelaten in plaats van alleen vaste werknemers.

Kloof
Werkgevers en werknemers willen de kloof tussen vaste en flexwerkers verkleinen. Het belangrijkste doel is om ook voor zzp’ers een sociaal vangnet te spannen en om het minder riskant te maken voor werkgevers om mensen in vaste dienst te nemen. Het plan omtrent de loondoorbetaling bij ziekte is daarbij een belangrijke pijler.

ZZP-ers
Om het plan betaalbaar te krijgen, zullen alle zzp’ers worden gedwongen om premie in te leggen. De vraag of alle zelfstandigen dit wel kunnen opbrengen. Veel ZZP-ers komen qua winstniveau momenteel niet boven de €20.000.

Bron: Het Financieele Dagblad

GEEN REACTIES