Schilders blijven verplicht deelnemen aan pensioenfonds BPF

Schilders blijven verplicht deelnemen aan pensioenfonds BPF
© Pixabay

Zzp-schilders blijven verplicht om pensioen op te bouwen bij het pensioenfonds BPF Schilders, dat beheerd wordt door uitvoeringsorganisatie PGGM. Deze uitspraak deed de rechter in de zaak die Zelfstandigen Bouw tegen het fonds had aangespannen.

Zelfstandigen Bouw spande in november 2017 een rechtszaak aan tegen het pensioenfonds en de Staat, omdat de beroepsorganisatie vindt dat het verplicht opbouwen van pensioen voor zelfstandigen in strijd is met het Europees mededingingsrecht.

Volgens de rechter spelen twee argumenten een belangrijke rol in de uitspraak: De verplichtstelling werkt in de schilderssector niet merkbaar concurrentiebeperkend. En de verplichtstelling heeft de sociale doelstelling om voor iedereen in de schilderssector pensioen op te bouwen.

Mieke van Veldhuizen, werknemersvoorzitter van BPF Schilders: “Wij zijn ervan overtuigd dat de zelfstandigen er goed aan doen om pensioen op te bouwen bij BPF Schilders. Voor de zelfstandigen zijn er veel voordelen van pensioenopbouw bij BPF Schilders. Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan hij aan premie heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.”

Zelfstandigen Bouw vindt het “onbegrijpelijk en uitermate teleurstellend” dat de rechter haar eis heeft afgewezen om zzp-schilders een vrije pensioenkeuze te geven. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw: “Het is niet uit te leggen waarom een zzp- timmerman wel zelf mag weten hoe hij spaart voor zijn oude dag, maar dat deze vrijheid niet aan een zzp-schilder wordt gegund. Duizenden schilders blijven nu in de wurggreep van het schilderspensioenfonds.”

Tegen de uitspraak is beroep mogelijk. Zelfstandigen Bouw beraadt zich nog op vervolgstappen.

Bron: Zelfstandigen Bouw, BPF Schilders

GEEN REACTIES