Schade aan auto’s door vandalisme daalde licht in 2020

Schade aan auto's door vandalisme daalde licht in 2020
© Pixabay

In 2020 nam het aantal schades aan auto’s door vernieling met 5,4% procent af. Er werden 32.515 vernielingen geregistreerd bij de politie. Dat zijn er 1.855 minder dan in 2019, maar nog altijd bijna vier gemiddeld per uur. Het gaat om bijvoorbeeld opzettelijk ruiten inslaan, banden lek steken of krassen in de lak maken. Dit meldt vergelijkingssite Independer, die op basis van politiecijfers het aantal geregistreerde gevallen van autovandalisme in Nederland in kaart bracht.

In Zuid-Holland – met 4,8 vernielingen per 1.000 auto’s – vindt het meeste vandalisme plaats. In totaal waren dit 7.760 vernielingen, 100 minder dan het jaar daarvoor in deze provincie. In 2019 stond Noord-Holland nog bovenaan de lijst, maar nu komt het met 4,7 vernielingen per 1.000 auto’s op de tweede plek terecht. Hierna volgt Limburg met 4 vernielingen per 1.000 auto’s.

Het minste autovandalisme komt voor in de provincie Flevoland (2,0 vernielingen per 1.000 auto’s), gevolgd door Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7). Over heel Nederland gekeken, ligt het gemiddelde op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s.

Per gemeente gekeken, worden er in het Noord-Hollandse Den Helder de meeste auto’s beschadigd. Hierna volgen Zandvoort, Rotterdam, Arnhem en Heerenveen. Onderaan de lijst komen de waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog. Ook in Rozendaal, Renswoude en Baarle-Nassau komt relatief weinig autovandalisme voor.

Vandalismeschade wordt uitsluitend gedekt door polissen met een allrisk-dekking. Onder bepaalde voorwaarden krijgen ook verzekerden met een beperkt casco dekking (WA+) ruit- of brandschade vergoed, maar in dat geval raken ze meestal een flink aantal jaren no-claim kwijt, aldus Independer.

Bron: Independer

GEEN REACTIES