Rentes voor langlopende deposito’s stijgen

copyright Pixabay

ING Bank, Nationale Nederlanden en Rabobank hebben in december de rentes voor deposito’s met een looptijd van 10 jaar flink verhoogd.

Dat blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Dat de depositorentes omhoog gaan, komt door de stijgende marktrentes, geven Rabobank en ING aan. Banken kijken volgens Spaarrente.nl voor het vaststellen van de rentes op een deposito naar de rentes op staatsleningen met een vergelijkbare looptijd. “Sinds de verkiezing van Donald Trump tot de nieuwe president van de Verenigde Staten zijn deze marktrentes flink gestegen. We zagen dit al terug bij de hypotheekrentes voor lange rentevaste periodes die ook ineens weer gingen stijgen. Nu zien we dat banken de hogere rentes voor staatsleningen ook langzaam doorberekenen in de spaarrentes.”

Vrij opneembare spaarrekeningen
De rentes op vrij opneembare spaarrekeningen blijven vooralsnog laag, verwacht Spaarrente.nl. Om de rentes voor vrij opneembare spaarrekeningen te bepalen, kijken banken naar het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ECB-rente. Het belangrijkste rentetarief van de ECB is 0 procent sinds 10 maart 2016. Dit betekent dat banken eigenlijk zonder kosten geld kunnen lenen bij de ECB. Daarnaast verstrekt de ECB regelmatig goedkope leningen aan banken en bedrijven. Gevolg is dat banken het geld van de spaarder niet zo hard nodig hebben. Ze kunnen immers ook heel goedkoop lenen bij de ECB. Hierdoor blijven de rentes op spaarrekeningen laag.

‘Zet spaargeld nog niet vast’
Ondanks dat de rentes voor langlopende deposito’s nu stijgen, raadt Spaarrente.nl de spaarders niet aan om hun geld nu al voor tien jaar of langer vast te zetten. “De rentes zijn, ondanks de verhogingen, nog relatief laag. En als een consument zijn geld nu vastzet voor bijvoorbeeld 10 jaar kun je er in de tussentijd niet meer van profiteren als de rentes nog verder stijgen. Wie toch een iets hogere rente wil dan op een spaarrekening zou wel een kortlopend deposito, bijvoorbeeld voor 1 of 2 jaar kunnen overwegen.”

Bron: Spaarrente.nl

GEEN REACTIES