Rentemarge op hypotheken stijgt richting 2%

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft langzaam stijgen
© Pixabay

De marge die hypotheekverstrekkers maken op hun leningen is in de afgelopen maanden flink gestegen en bedraagt momenteel ruim 1,8%.

Dat signaleert intermediairsketen De Hypotheekshop in de eigen nieuwsbrief. In de afgelopen jaren daalde de marge op hypotheken, met een extreem laag dieptepunt begin 2018 van 1,1%. Sinds eind vorig jaar is de marge weer aan het stijgen.

Dat is opmerkelijk omdat de rentes op zowel de geld- als de kapitaalmarkt nog steeds onder de nul of nipt boven de nul procent liggen. Volgens de Hypotheekshop komt de gestegen rentemarge voor een deel door het gebrek aan funding op de Nederlandse markt. De zogeheten regiepartijen wijken voor funding meer uit naar het buitenland omdat Nederlandse institutionele beleggers aan hun taks lijken te zitten voor wat betreft het aandeel van hypotheken in hun portefeuille. Bij pensioenfondsen is het aandeel hypotheken tussen begin 2015 en eind vorig jaar verdubbeld, waardoor verdere groei volgens de Hypotheekshop nog maar zeer beperkt mogelijk is. De intermediairsketen vermoedt dat buitenlandse beleggers een hoger rendement vragen, wat een opwaarts effect heeft op de rentemarge.

Een tweede oorzaak ligt volgens De Hypotheekshop in het feit dat hypotheekverstrekkers vertraagd reageren op de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt. De invloed van de sterk gedaalde kapitaalmarktrente in juni zou daardoor nog niet verwerkt zijn in de rentes op hypotheken. De rentemarge zou dan weer kunnen afnemen als de markten weer kalmeren, aldus de Hypotheekshop.

De gestegen rentemarge weerhoudt de hypotheekverstrekkers er echter niet van om de rentes op de leningen te verlagen. In de afgelopen maand daalden de rentes vooral bij de looptijden van 10 en 20 jaar met respectievelijk 0,04% en 0,07%. Hypotheken van 30 jaar bleven achter met een daling van 0,02%. De Hypotheekshop signaleert verder dat consumenten minder vaak kiezen voor de langere looptijden en noemt dit een ‘trendbreuk’.

GEEN REACTIES