Reisorganisaties waarschuwen slecht voor financiële risico’s

reisorganisaties waarschuwen slecht voor financiële risico's

Wie op reis gaat naar een oranje gebied, moet zich goed realiseren wat de financiële consequenties kunnen zijn. Uit een steekproef van tien reisorganisaties die de Consumentenbond deed, bleek dat veel aanbieders van pakketreizen hun klanten niet wijzen op de financiële risico’s van vakanties naar gebieden die vanwege corona een oranje kleurcode hebben.

Zorgplicht

Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: “Aanbieders van reizen naar oranje bestemmingen die hun klanten niet vooraf actief wijzen op de financiële risico’s, ontduiken hun wettelijke zorg- en informatieplicht. Wij hebben onze bevindingen dan ook gedeeld met toezichthouder ACM. Daarnaast hebben we de ANVR verzocht om haar leden te wijzen op hun verplichtingen en te zorgen dat die hun klanten voor het boeken wijzen op hun rechten en de financiële risico’s.”

KLM Holidays wijst als enige actief op de financiële risico’s van het boeken van een reis naar oranje gebied. Andere reisorganisaties (ANWB Reizen, Sunweb, The Travel Club en TUI) zeggen wel dat klanten hun geld terugkrijgen als er een negatief reisadvies geldt, maar zeggen er niet bij dat dat alleen zo is als het gebied geel of groen was op het moment dat de reis geboekt werd. Overigens heeft TUI na de steekproef de website aangepast. Consumenten worden nu geïnformeerd over de voorwaarden voor oranje gebieden, als ze naar zo’n bestemming op zoek zijn.

Voorwaarden

Sommige reisaanbieders (ANWB Reizen, Corendon, Expedia en Sunweb) adviseren hun klanten reisverzekeringen die volgens hun kleine lettertjes reizen naar oranje gebieden niet dekken. De vraag is overigens wel of de voorwaarden nog actueel zijn. “Zo gebruikten 2 reisaanbieders verzekeringsvoorwaarden uit 2019, terwijl veel verzekeraars reizen naar oranje bestemmingen nu wél dekken”, merkt de Consumentenbond op.

Sunweb reageert hier als volgt op: “Op dit moment voert Sunweb geen reizen uit naar oranje gebieden. Klanten kunnen wel alvast reizen boeken naar landen die nu op oranje staan, zoals Turkije en Egypte. Sunweb verwacht deze reizen wel op korte termijn te gaan uitvoeren en zal hier de aanbevelingen van de Consumentenbond in meenemen.”

De bond adviseert reizigers niet zonder meer een reisverzekering af te sluiten bij de reisorganisatie maar eerst zelf verzekeringen te gaan vergelijken. Zo is te voorkomen dat je een reisverzekering afsluit die niet de juiste dekking biedt. Ook roept de Consumentenbond reisaanbieders op om hun verzekeringsinformatie op orde te brengen.

Bron: Consumentenbond

GEEN REACTIES