Nationale Nederlanden: bewustzijn van luchtkwaliteit in huis moet beter

Nationale Nederlanden: bewustzijn luchtkwaliteit in huis moet beter

Een kleine meerderheid van de Nederlanders zegt te weten wat ze moeten doen om de luchtkwaliteit in de woning op een gezond niveau te houden. Er is echter ook een grote groep van 40% van de Nederlanders die hier nooit over nagedacht heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van Nationale Nederlanden onder ruim 1.000 Nederlanders.

Gezond leven en gezond wonen

Het massale thuiswerken door de coronacrisis heeft het belang van gezond leven stevig op de agenda van veel mensen en bedrijven gezet. Het blijft in de praktijk echter vaak bij meer beweging en gezonder eten. Dat ook het binnenklimaat een belangrijke factor is voor de gezondheid, is minder bekend. Toch kan vervuilde lucht in de woning zorgen voor onder andere hoofdpijn, slaperigheid en benauwdheid. Nationale Nederlanden lanceert het ‘platform Gezond Wonen’ om meer aandacht te vragen voor het belang van een gezond binnenklimaat.

“Wij willen voor iedereen een thuis mogelijk maken waarin je gezond kunt leven. En dat begint bij bewustwording over wat een gezond huis is”, legt Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken & Consumptief Krediet, uit. “Sinds de vierde coronamaatregel – voldoende ventileren – zijn we allemaal gewezen op het belang van een goed binnenklimaat. Maar wat doen we ermee? Nationale-Nederlanden wil mensen helpen met wat echt belangrijk voor ze is. Daar hoort fijn, betaalbaar en gezond wonen bij.”

Onderzoek naar bewustzijn gezond binnenklimaat

In opdracht van Nationale Nederlanden ondervroeg flowresulting ruim 1.000 Nederlanders over hoe bewust ze zijn van een gezond binnenklimaat in hun huis. Daaruit bleek onder andere het volgende:

  • 54% weet wat er nodig is voor een gezond binnenklimaat.
  • Het binnenklimaat krijgt rapportcijfer 7.
  • 25% van de Nederlanders is niet van plan binnen een jaar tot actie over te gaan om het binnenklimaat te verbeteren.
  • Na het zien van de gezondheidseffecten van het binnenklimaat wil 43% dit binnen een jaar verbeteren. Voor het zien van de impact was dat nog 28%.
  • Het voorkomen van luchtwegklachten en benauwdheid, een gezonde omgeving om kinderen te laten opgroeien en het verbeteren van de algehele gezondheid zijn de belangrijkste redenen om het binnenklimaat te verbeteren.

Gezond Wonen Check

Vervuilde lucht in huis kan verschillende oorzaken hebben. Te veel vocht kan bijvoorbeeld zorgen voor schimmelvorming. Bakken en braden is ook een grote boosdoener: dit levert grote hoeveelheden fijnstof op. Daarnaast zijn er allerlei materialen, waaronder sommige schoonmaakproducten, die de luchtkwaliteit verslechteren. Een bekende oplossing is goed te ventileren. Er is echter meer mogelijk en nodig.

Samen met TNO komt Nationale Nederlanden met de Gezond Wonen Check, een vragenlijst die inzicht geeft in het binnenklimaat van de woning. Na het invullen krijgt de gebruiker allerlei tips om de lucht in de woning schoner en gezonder te maken. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Mauritsz: “We willen graag helpen om op een makkelijke manier de luchtkwaliteit te verbeteren. Het hoeft niet meteen ingrijpend of kostbaar te zijn. Je afzuigkap goed gebruiken, extra ventileren tijdens het slapen of betere filters in het ventilatiesysteem: de optelsom van die kleine verbeteringen helpt al.”

De verzekeraar geeft zelf in de eigen kantoorruimtes het goede voorbeeld: “Om werkplekken voor de medewerkers beter te maken, worden deze grondig heringericht, voorzien van genoeg groen en betere ventilatie.”

Bron: Nationale Nederlanden

GEEN REACTIES