Regeerakkoord bevordert spaarzin

Slechts 48% van de Nederlanders weet dat een bancaire lijfrente bedoeld is om te sparen voor aanvullend pensioen.

Uit onderzoek van Delta Lloyd blijkt dat 55% van de Nederlanders naar aanleiding van het Regeerakkoord meer wil gaan sparen om tegenvallers op te vangen.

Het gemiddeld verwachte spaarbedrag per maand is 180 euro. 10 procent van de Nederlanders is niet van plan meer te gaan sparen, omdat zij momenteel niets opzij kunnen leggen (65 procent) of vinden dat zij al sparen wat ze kunnen (35 procent).

Ook denkt 68 procent van de Nederlanders na pensionering over (meer dan) voldoende inkomen te kunnen beschikken. De maatregelen, die zij hiervoor nemen zijn pensioen opbouwen via pensioenfonds of pensioenverzekeraar en zelf sparen. Slechts 4 procent heeft hiervoor een bancaire lijfrente. 52 procent van de Nederlanders weet niet dat een bancaire lijfrente bedoeld is om fiscaal aantrekkelijk te sparen voor aanvullend pensioen.

Betrouwbaarheid aanbieder doorslaggevend

Voor 39 procent van de Nederlanders is de betrouwbaarheid en solidariteit van de bank of aanbieder het doorslaggevend aspect bij het afsluiten van een financieel product/bancaire lijfrente. Andere aspecten zijn een hoge rente (27 procent), objectief advies door afstemming op persoonlijke situatie (20 procent) en duidelijkheid van informatie (15 procent).

Harry van der Zwan, directeur Marketing & Verkoop Delta Lloyd: ‘Wij vinden het belangrijk dat consumenten kritisch naar hun geldzaken kijken. Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders meer willen sparen. Ook vindt 87 procent het belangrijk dat het inkomen na pensionering goed geregeld is. Tot aan het einde van het jaar kunnen consumenten hun fiscale jaarruimte voor 2012 benutten. Omdat een financiële planning belangrijk is en ook complex kan zijn, raden wij consumenten aan naar een financieel adviseur te gaan.”

Bekendheid met bancaire lijfrente

Deze gegevens komen uit een onderzoek waarbij in de eerste plaats de bekendheid met bancaire lijfrente werd gemeten.

20% zegt goed te weten wat een bancaire lijfrente is, 4% heeft er ook een. Een relatief aandeel dus in vergelijking met degenen die redelijk tot goed op de hoogte zijn van mogelijkheden tot sparen voor aanvullend pensioen.

21% weet ongeveer wat het is. De rest (60%) heeft er op zijn best wel eens van gehoord. Het is dan ook niet vreemd dat nog niet de helft (48%) weet dat dit product bedoeld is om te sparen voor aanvullend pensioen.

GEEN REACTIES