Reaal: Ongevallen zijn hoofdoorzaak arbeidsongeschiktheid ondernemers

Reaal: Ongevallen zijn hoofdoorzaak arbeidsongeschiktheid ondernemers
© Pixabay

Belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij ondernemers met een Reaal AOV is ‘Verwonding en Ongevalletsel’. Meer dan 18% van de uitval is toe te schrijven aan ongevallen. Op de tweede plaats (17%) staat ‘Psyche’ als belangrijkste uitvalveroorzaker; denk hierbij aan overspannenheid/burn-outs. Dit blijkt uit een inventarisatie door Reaal van de claims die in 2018 bij de verzekeraar zijn binnengekomen (exclusief zwangerschap).

Top 5
Reaal heeft hiermee een Top 5 samengesteld. De belangrijkste veroorzakers van arbeidsongeschiktheid over 2018 zijn:
1. Verwonding en Ongevalletsel (o.a. botbreuken) – 18%
2. Psyche (overspannenheid/burn-outs) – 17%
3. Aandoeningen aan het houdings- en bewegingsapparaat (o.a. rug en/of ledematen) – 15%
4. Hart- en vaatziektes – 4%
5. Kanker en tumoren – 4%

Gezonde levensstijl heeft keerzijde
Vanzelfsprekend blijven ondernemers met een gezonde levensstijl langer fit en hebben ze minder psychische klachten. Maar Pim Hafkenscheid, directeur AOV bij Reaal, ziet wel een keerzijde van de medaille: “Wij zien elk jaar weer een flinke uitval van gezonde ondernemers door ongelukken. Met name tijdens het sporten, zoals fietsen. En rond deze tijd van het jaar zien we natuurlijk ook ongevallen met skiën. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is daarom geen overbodige luxe, ook als je gezond en bewust leeft.”

Privé-gerelateerde stressklachten
Verder valt aan de cijfers over 2018 op dat het aantal meldingen van arbeidsongeschiktheid als gevolg van ‘Psyche’ toeneemt. Hafkenscheid: “Binnen ons preventieprogramma Reaal Lijfwacht zien wij de afgelopen jaren een verschuiving van werk-gerelateerde psychische klachten naar meer privé-gerelateerde klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stress door een scheiding. Preventie en tijdig ingrijpen is bij psychische klachten essentieel.”

Bron: Reaal

GEEN REACTIES