Lloyd’s-syndicaat komt met verzekering voor schade door uitzetten lynx

Pixabay

Een ideetje voor Nederlandse natuurorganisaties die op grotere schaal de wolf in ons land willen introduceren maar aanlopen tegen boerenprotest: in het VK kan schade voor veehouders nu worden gedekt.

In Groot-Brittannië hebben natuurorganisaties namelijk serieuze plannen om de lynx uit te zetten, als onderdeel van een programma om verdwenen soorten te herintroduceren. De lynx staat bekend daar als een ‘schapenrover’. Twee jaar geleden nog verschalkte in Wales een uit een dierentuin ontsnapte lynx enkele schapen. Britse veehouders zijn dan ook bezorgd over mogelijke schade voor hun veestapel.

Een syndicaat dat actief is op verzekeringsmarktplaats Lloyd’s of London komt met een oplossing, zo meldde Bloomberg Business Week eerder deze week op haar site. Het syndicaat biedt dekking voor veehouders, in het bijzonder met schaapskuddes, die schade ondervinden van de rooftochten van de lynx. Underwriter Richard Bryant van Ark Syndicate Management berekende de kans dat een lynx een schaap te pakken krijgt en zette dit af tegen de prijs van een schaap. Hij concludeerde dat een verzekering niet al te duur zou hoeven te zijn. Overigens is niet zeker dat de lynx daadwerkelijk wordt uitgezet. Een eerder plan werd door de Britse milieuminister Michael Gove afgewezen. Met de steun van het syndicaat wordt een nieuwe poging ondernomen.

Het plan van het syndicaat is overigens geen nieuw fenomeen. In Azië wordt al langer af en toe gewerkt met een compensatieregeling voor veehouders die mogelijke schade lijden vanwege een programma om bedreigde diersoorten in stand te houden, zoals bijvoorbeeld sneeuwluipaarden. In Nederland zou een dergelijke dekking wellicht een uitkomst zijn voor boeren die schade ondervinden van een programma om de wolf uit te zetten.

bron: Bloomberg

GEEN REACTIES