Premie hagelverzekering boomkwekers verdubbelt

Premie hagelschade verdubbelt
© Px

Interpolis kondigt een premieverhoging aan van de hagelverzekering per 2017. In sommige gevallen stijgt de premie met 100 procent. Dit meldt landbouworganisatie ZLTO.

Het gaat om de premie van alle boomkwekerijgewassen en een zestal sierteeltgewassen. Deze stijgt met 100 procent. De premie voor de overige sierteeltgewassen stijgt met 50 procent.

Volgens Interpolis is de premieverhoging noodzakelijk om de gewassen te kunnen blijven verzekeren. De afgelopen jaren is de sector regelmatig getroffen door extreem weer. Dit leidde tot veel hagelschade aan boomkwekerij- en sierteeltgewassen. Interpolis keerde hierdoor meer en hogere schadevergoedingen uit.

Ook andere agrarische sectoren kunnen een premieverhoging tegemoet zien op het gebied van weerrisico. Deze premies stijgen in mindere mate dan die voor de boomkwekerijsector. Glastuinders moeten rekening houden met een geschatte verhoging van 10 procent.

Duizenden euro’s

De premiestijgingen kunnen duizenden euro’s bedragen. Zo meldt boomkweker Ben van der Meijden uit Boxtel tegen ZLTO dat zijn premie volgend jaar met bijna 3.750 euro omhooggaat. Toch zal hij de verzekering niet direct opzeggen, ondanks dat een kostenverhoging met de huidige prijzen van de laanbomen eigenlijk ‘niet draagbaar’ is.

‘Wij hebben in 2011 forse hagelschade gehad en waren toen erg opgelucht dat we voor een groot deel verzekerd waren. Het schadebedrag was zodanig dat wij voldoende financiële middelen hadden om door te gaan.’

Brede Weersverzekering

Van der Meijden pleit er bij ZLTO voor de Brede Weersverzekering geschikt en betaalbaar te krijgen voor alle agrarische sectoren. ‘Het is krom dat de overheid de Brede Weersverzekering per bedrijf wil subsidiëren en suggereert dat alles verzekerbaar is, maar dat ondernemers hiervan geen gebruikmaken vanwege de beperkingen, uitsluitingen en te hoge premie.’

(ZLTO)

GEEN REACTIES