PE-actualiteitenlijst 2015 toont topje van ijsberg

Per 1 januari 2015 verandert het “Pe”-deel van de PePlus examens. De termen die gekoppeld

waren aan de Pe-onderwerpen van 2014 worden deels worden vervangen door nieuwe.

De periode 2014-2016 is een overgangsfase waarin diplomahouders moeten aantonen dat zij voor 1 januari 2016 voldoen aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen die op 1 januari 2014 zijn ingegaan. Dat doen zij door middel van het afleggen van een PePlusexamen.

Samen met hun geldig gehouden reguliere diploma(s) kunnen de diplomahouders een nieuw Wft diploma krijgen (omwisselen). De PePlus-examens zijn een mix van vaardigheden, competenties en PE-actualiteiten.

Omdat de minister van Financiën eerder heeft aangegeven dat de PE-actualiteiten niet ouder mogen zijn dan één jaar, is het noodzakelijk dat het gedeelte van de actualiteiten dat betrekking had op 2014 per 1 januari 2015 wordt vervangen.

Dit houdt in, dat het PE-deel van de PePlus examens wijzigt. De PE-toetstermen die gekoppeld waren aan de PE-onderwerpen van 2014, worden deels vervangen door nieuwe pe-toetstermen. Het deel van de PE-toetstermen, die gekoppeld zijn aan de “inhaal” toetstermen (het verschil tussen het oude en het nieuwe vakbekwaamheidsbouwwerk) blijft ongewijzigd.

Formeel betreft het een advies van het CDFD, omdat het uiteindelijk de minister is die de toetstermen vaststelt. Op 6 oktober 2014 heeft de minister laten weten dat hij het advies ongewijzigd overneemt.

De actualiteitenlijst is in een aantal fases tot stand gekomen, met inspraak van de markt en na consultatie van het concept.

Topje van actualiteiten-ijsberg

De actualiteitenlijst betreft slechts een deel van de ontwikkelingen die zich in 2014 hebben voorgedaan. Ook kan geconstateerd worden dat veel actualiteiten die de lijst niet gehaald hebben toch van belang zijn voor een gedegen financieel advies. Belangrijke reden daarvoor is dat onder Wft-PE alleen ontwikkelingen vallen waarvan de financiële adviseur op wettelijk minimumniveau kennis moet hebben. ‘Bovenwettelijke’ actualiteiten zijn in de lijst niet terug te vinden. Ook is sprake van een ‘ondergrens’: sommige ontwikkelingen worden niet belangrijk genoeg geacht om geëxamineerd te worden en zijn verwezen naar de open norm ‘permanent actueel vakbekwaam’.

En dan kan tenslotte de vraag gesteld worden of een actualiteit die dateert uit 2014 het volgende jaar per definitie zijn actuele karakter al dan niet verliest als de ontwikkeling ook in 2015 een dominante rol moet spelen in het advies aan de klant.

Interessante vragen. Een deel van de discussie over deze punten is terug te vinden in het document ‘terugkoppeling consultatie’.

GEEN REACTIES