OvFD is blij met moties knelpunten bij hypotheekverstrekking

OvFD verwerpt plannen afschaffen kennis- en ervaringstoets bij execution-onlyhypotheek

De Organisatie van Financiƫle Dienstverleners (OvFD) is blij dat de Tweede Kamer deze week maar liefst drie moties heeft aangenomen, met als doel een aantal knelpunten op het gebied van hypotheekverstrekking op te lossen.

Zo vindt de Kamer het belangrijk dat woningeigenaren hun bestaande hypotheek kunnen omzetten naar een hypotheek met een lagere rente. Zij maakt zich zorgen dat hypotheekverstrekkers, ondanks het feit dat het omzetten van een hypotheek kan leiden tot lagere maandlasten, dergelijke verzoeken vaak afwijzen omdat de regels te strak worden gehandhaafd.

Ook zijn de hypotheeknormen volgens de Kamer onvoldoende ingesteld op oudere huizenbezitters die ofwel een hypotheek willen meenemen naar een volgende koopwoning of een bescheiden hypotheek willen hebben voor consumptieve doeleinden of voor woningverbetering.

Tot slot constateert de Kamer dat ouderen en mensen met een WW- of WIA-uitkering grote moeilijkheden ondervinden bij het verlengen of oversluiten van een hypotheek, waardoor zij niet kunnen profiteren van de huidige lage rentestanden.

De minister is via deze moties opgeroepen om afspraken met de markt te maken over de interpretatie van de verschillende regels voor hypotheekverstrekking, om zo meer mogelijkheden te bieden voor het afsluiten van hypotheken voor die gevallen waarin de woonlasten bij de nieuwe hypotheek gelijk zijn of afnemen en om te bewerkstelligen dat meer groepen – zoals ouderen – de mogelijkheid krijgen om te profiteren van de lage rente.

De OvFD heeft de Kamer bij voortduring opgeroepen om meer aandacht aan deze problemen te schenken, omdat hypotheekadviseurs in de praktijk worden geconfronteerd met woningeigenaren met een bestaande hypotheek die hun hypotheek tegen een lagere rente willen oversluiten of een kleiner huis willen kopen tegen een lagere hypotheek dan ze nu hebben, maar dat niet kunnen omdat ze aan de strengere inkomensnormen (LTI) moeten voldoen. Ze blijven daardoor soms meer dan het dubbele betalen. De OvFD vindt dit onbegrijpelijk en niet uitlegbaar en is blij dat de Kamer dit via de aangenomen moties nu erkent en bevestigt.

(OvFD)

GEEN REACTIES