Overgangsregime niet bedoeld voor rekken behoud pensioenportefeuille

De AFM krijgt signalen dat opleidingen worden aangeboden die vooral als doel lijken te hebben om adviseurs een inschrijf- en betaalbewijs te verschaffen.

De AFM zet in haar Nieuwsbrief Financieel dienstverleners december 2011 vraagtekens bij de kwaliteit van deze opleidingen.

“De AFM ziet deze ontwikkeling als signaal dat een financieel dienstverlener met deze opleiding mogelijk niet de juiste inspanning gaat plegen om de kwaliteit van zijn dienstverlening op het gebied van pensioenverzekeringen op het gewenste niveau te krijgen. Deze signalen neemt de AFM dan ook mee in haar toezicht op pensioenadviseurs.”

Vanaf 1 januari 2012 is voor het adviseren en bemiddelen in pensioenverzekeringen een deelvergunning pensioenverzekeringen verplicht. Pensioenadviseurs, die op dit moment actief zijn op basis van de levenvergunning en een deelvergunning voor pensioenverzekeringen aanvragen, hebben tot 2014 de tijd om aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen te voldoen. Pensioenadviseurs die de deelvergunning niet aanvragen moeten hun portefeuille binnen 3 maanden overdragen.

De AFM tekent aan dat “de overgangsregeling tot 2014 niet bedoeld is voor pensioenadviseurs, die uiteindelijk geen deelvergunning pensioenverzekeringen aanvragen en niet willen investeren in de kwaliteit van hun pensioenadviezen.”

AFM zet in haar Nieuwsbrief Financieel dienstverleners december 2011 (externe link)

GEEN REACTIES