Ouderen betalen meer voor aanvullende zorgverzekering

copyright Pixabay

Bij 1 op de 4 zorgverzekeraars zijn ouderen in Nederland in 2017 duurder uit dan jongeren als het gaat om de aanvullende pakketten. Dit geldt met name bij Achmea-maatschappijen.

Dat blijkt uit onderzoek naar de premies dat is uitgevoerd door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.). Tijdens dit onderzoek zijn de premies van 40 verzekeraars rondom de aanvullende verzekeringen bekeken. Het verschil kan oplopen tot wel 27,55 euro per maand.

Onderzoek
Van de 40 onderzochte zorgverzekeraars zijn, bieden elf verzekeraars een aanvullende verzekering aan waarbij de premie duurder is voor ouderen. Bij acht van deze verzekeraars gaat het om zowel de aanvullende verzekering als de tandartsverzekering. Bij 2 verzekeraars gaat het enkel om de aanvullende verzekering (De Amersfoortse en FBTO) en bij 1 verzekeraar (CZDirect) wordt er alleen verschil gemaakt bij de Tandartsverzekering.

Verschillen aanvullende verzekering
Wanneer per zorgverzekeraar wordt gekeken naar het duurste aanvullende pakket, betalen ouderen bij tien verzekeraars gemiddeld een bedrag van 9,91 euro meer dan jongeren. Dit is een verschil van 28,95%. Opvallend is dat een aantal zorgverzekeraars van Achmea in dit lijstje staat. Zo maken Zilveren Kruis en Avero Achmea beide een groot onderscheid tussen jong en oud. Hierbij is het verschil op de aanvullende verzekering maar liefst 17,55 euro. Ook Achmea-merken FBTO (14,34 euro), OZF en Interpolis (beide ca 10 euro) rekenen meer voor ouderen. Bij De Amersfoortse (onderdeel van ASR) betalen ouderen 17 euro meer in vergelijking met jongeren.

Ook tandartsverzekeringen verschillen
Bij acht zorgverzekeraars wordt de premie van de tandartsverzekering berekend op basis van leeftijd. Wanneer per zorgverzekeraar wordt gekeken naar het duurste tandartspakket, betalen ouderen gemiddeld 6,30 euro meer premie dan de jongere generatie. Dit is een verschil van 14,7%. Hier spant Interpolis de kroon met 10,45 euro verschil. CZDirect is de enige verzekeraar waarbij ouderen enkel voor de tandartsverzekering duurder uit zijn.

Het complete overzicht met alle verschillen per verzekeraar is terug te vinden op http://www.zorgverzekering.org/zorgverzekering-2017/ouderen-duurder-uit/

Bron: Z.I.C.

GEEN REACTIES