Onderzoek Aon: goed risicomanagement belangrijk

Bedrijven met een volwassen risicomanagementsysteem (Risk Maturity) reageren veerkrachtiger op incidenten en blijven makkelijker financieel gezond. Dat blijkt uit het jaarlijkse Aon Risk Maturity Index Insight Report.

De Risk Maturity Index is ontwikkeld om bedrijven beter inzicht te geven in de relatie tussen hun risicomanagement en hun financiële prestaties. Uit het rapport van 2015 blijkt opnieuw dat goed risicomanagement leidt tot stabiele en veerkrachtige bedrijven die financieel beter presteren.

Het rapport toont onder meer aan dat een hogere Risk Maturity Rating meestal samengaat met een lagere volatiliteit van de aandelenkoers en een grotere veerkracht van de aandelenkoers na bijvoorbeeld een grote daling van belangrijke valuta’s of grondstofprijzen.

Risico’s onderling verbonden
Organisaties die hun belangrijkste risico’s kwantificeren, bijvoorbeeld met behulp van een scenario- of impact-analyse, krijgen beter inzicht in hun risicoprofiel. Als ze op basis daarvan hun risicotolerantie weten te verbeteren, geeft dat uiteindelijk ook een impuls aan het bedrijfsresultaat. De impact van een incident is daarbij leidend – de kans erop is van secundair belang.

“Een extra factor is dat risico’s in het huidige economische en geopolitieke landschap steeds meer onderling verbonden zijn,” aldus Alex van den Doel, Managing Director van Aon Global Risk Consulting. “Daarom is het zaak voor organisaties om die verbondenheid te begrijpen en door te vertalen in hun risicomanagement.”

Scenario’s uitwerken
Het uitwerken van een set ‘worst case’ scenario’s kan helpen om de schade bij incidenten beperkt te houden. “Het is belangrijk om zo’n set paraat te hebben ter aanvulling op het gangbare risicoregister,” aldus Van den Doel. “Vergelijkbare bedrijven of bedrijven met vergelijkbare risico’s kunnen daarbij als voorbeeld dienen.”

Meer informatie is te vinden op http://www.aon.com/riskmaturityindex/

Bron: AON

GEEN REACTIES