(Findinet) Niet duidelijk wie onder de diplomaplicht valt

Door Gepubliceerd op: 9 maart 2012

De medewerker die adviseert volgens de Wft-definitie valt onder de diplomaplicht en de medewerker die de klant “informeert” onder het bedrijfsvoeringsmodel.

Dat is de interpretatie die minister De Jager gaf tijdens het algemeen overleg met de Tweede Kamer.

“De diplomaplicht geldt niet voor de medewerker die eenvoudige informatie verschaft aan een consument. Wel moet die vakbekwaam zijn en zijn kennis moet actueel zijn. Daarvoor is de organisatie waar hij werkt verantwoordelijk.”

Met andere woorden de ‘informerende’ medewerker valt zowel wat vakbekwaamheid als voor het actueel houden van de kennis onder het bedrijfsvoeringsmodel.

De diplomaplicht geldt voor alle medewerkers die adviseren in de zin van de Wft, kort gezegd, die een bepaalde klant een specifiek product aanprijst.

Dit onderscheid is niet terug te vinden in de huidige wetgeving, waar gesproken wordt over ‘medewerkers met klantcontact’. Dat zijn “personen die in hun contact met de klant

informatie uitwisselen met betrekking tot de inhoud van de financiële dienst”.

Artikel 4:9 Wft zegt nu: “Hiertoe beschikt in ieder geval een zodanig aantal feitelijk leidinggevenden van de financiële onderneming over voldoende vakbekwaamheid dat de kwaliteit van de financiële diensten aan de consument kan worden gewaarborgd”.

Nu kunnen grote ondernemingen met meer dan 50 medewerkers de vakbekwaamheid van medewerkers borgen door een zodanige inrichting van de bedrijfsvoering dat een vakbekwame financiële dienstverlening aan consumenten wordt gerealiseerd. In de nieuwe regelgeving wilde de minister een eind maken aan het verschil tussen grote en kleine financiële ondernemingen.

In feite splitst de minister de minister de medewerkers met klantcontact nu in twee groepen: de formele adviseurs en de informatieverstrekkers. Hiermee ontstaat geen gelijk speelveld tussen grote en kleine ondernemingen. Maar belangrijker is dat dit het toezicht het er niet makkelijker op maakt. Er zal veel discussie ontstaan over de vraag waar het informeren eindigt en het adviseren begint.

Van belang is hoe het onderscheid verwoord wordt. Daarvoor is een wijziging van de Wft nodig. De Jager verwacht het pakket wetswijzigingen in april naar de Kamer te kunnen sturen.

Zie ook in de Kennisportal: Vakbekwaamheid klantmedewerkers

Deel dit bericht, kies uw platform!

Redactie Findinet

Redactie Findinet