Nederlander gebruikt vakantiegeld vaker voor sparen en beleggen

Nederlander gebruikt vakantiegeld vaker voor sparen en beleggen
© Pixabay

Nederlanders gebruiken hun vakantiegeld steeds vaker om mee te sparen. In 2002 deed 22 procent van de ondervraagden dit, nu 38 procent. Dat meldt het Nibud in de Vakantiegeld-enquête 2017. Nibud-directeur Gerjoke Wilmink: “Het hebben van spaargeld is tegenwoordig noodzakelijker dan een aantal jaren geleden. Denk aan het opvangen van het eigen risico in de zorg, of het feit dat vanaf 2018 bij de aankoop van een huis niet meer dan de waarde van een huis mag worden geleend. Het vakantiegeld helpt mensen om dat ongemerkt te doen.”

Hoe hoger het inkomen, hoe vaker het vakantiegeld op de spaarrekening wordt gezet. Daarnaast gebruiken mensen met een bovenmodaal inkomen hun vakantiegeld steeds vaker om mee te beleggen. Hun aantal is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld (van 5 naar 10 procent).

Van de mensen die makkelijk kunnen rondkomen, spaart 48 procent. Van de mensen die moeilijk kunnen rondkomen, spaart 22 procent. De laatste groep gebruikt het geld vaker om schulden af lossen en betalingsachterstanden in te lopen.

Op de grote hoop
Mensen besteden hun vakantiegeld bewuster wanneer ze het één keer per jaar in één keer krijgen uitbetaald, dan wanneer ze het bedrag in delen maandelijks ontvangen. Bij mensen die het vakantiegeld maandelijks ontvangen, is het geen extraatje meer, maar belandt het vaker ‘op de grote hoop’.

Het percentage mensen dat niet met vakantie gaat, schommelt sinds 2003 rond de 25 procent, dit jaar gaat het om 22 procent van de Nederlanders. Van de mensen die niet gaan, vindt 42 procent een vakantie te duur. Vorig jaar was dat 35 procent.

Voor de Nibud Vakantiegeld-enquête hebben 1146 respondenten een online vragenlijst ingevuld.

GEEN REACTIES