(Findinet) Levenstestament neemt vlucht

Steeds meer Nederlanders willen in een vroeg stadium vastleggen wat er geregeld moet worden op financieel en medisch gebied als zij niet meer in staat zijn om voor zich zelf te zorgen.

Anders dan bij het normale testament dat voorziet na overlijden, regelt het levenstestament belangrijke kwesties bij leven. Nederlanders worden steeds ouder, maar niet altijd in goede gezondheid. Dementie is voor velen een spookbeeld. Volgens de Alzheimer stichting telt Nederland op dit moment ruim 235.000 mensen die aan dementie lijden; in 2050 zullen dat er een half miljoen zijn. Vandaar de groeiende wens om al in een vroeg stadium aan te geven wat er geregeld moet worden met betrekking tot bijvoorbeeld medische, persoonlijke en financiële zaken (schenkingen, onroerend goed, onderneming etc).

Maar ook kan een levenstestament uitkomst bieden als iemand op jonge(re) leeftijd door bijvoorbeeld een auto-ongeluk of een infarct in coma raakt of anderszins wilsonbekwaam wordt. De belangstelling voor het levenstestament neemt dan ook fors toe. Hierin kunnen wensen worden vastgelegd over financiële zaken rond de onderneming, woning en andere onroerende zaken. Ook voor eenoudergezinnen met minderjarige kinderen kan het levenstestament uitkomst bieden als de ouder wegens ziekte langere tijd niet in staat is voor de kinderen te zorgen.
De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN), de beroepsorganisatie van gecertificeerd financieel planners (FFP) en Schretlen & Co organiseren met steun van de artsenorganisatie KNMG op 30 mei in Media Plaza in Utrecht een symposium over dit onderwerp. Sprekers zijn onder meer professor van Mourik, trendwatcher Adiedj Bakas en Europarlementariër Toine Manders.

Het symposium richt zich met name op notarissen, estate planners, financiële planners en accountants. Aan bod komen onder meer praktijkcases, juridische ontwikkelingen, ervaringen van beroepsgenoten komen ruimschoots aan bod.

Meer informatie op de website www.ffp.nl/symposium/home.

GEEN REACTIES