Landelijke uitrol HDN-tool ‘Handig’ op stoom

Pilot snel hypotheekdata delen van start

De digitale tool ‘Handig’ van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) trekt steeds meer deelnemers. Inmiddels zijn 170 hypotheekadviseurs aangesloten.

Handig staat voor ‘Hypotheek Aanvraag Na Digitaal Inleveren Gegevens’ en heeft als streven om bij een hypotheekaanvraag zoveel mogelijk automatisch gebruik te maken van gegevens van het UWV. Het gaat dan niet alleen om inkomensgegevens maar ook om de werkgeversverklaring. Behalve HDN en het UWV doen ook partijen als de NHG, Vereniging Eigen Huis en adviesbureau IG&H mee. En uiteraard een aantal relevante marktpartijen zoals Florius, ABN Amro, Rabobank, ING Bank en de Hypotheker. Daarnaast sluiten steeds meer intermediairs zich aan. Op dit moment staat de teller op 170.

Mijlpaal
Na een aanloop van een jaar kwam de operationele toepassing in de herfst van 2017 op gang en werd een ‘mijlpaal’ behaald met de 500e hypotheek die werd aangevraagd zonder de traditionele werkgeversverklaring. Ook de consumentendoelgroep werd uitgebreid van alleen mensen met een vast dienstcontract van langer dan twee jaar naar iedereen die in loondienst is, inclusief flexwerkers. De doelstelling is dat zo’n zestig procent van de huizenkopers bij hun hypotheekaanvraag gebruik kunnen maken van de UWV-gegevens. In januari van dit jaar bedroeg het aantal Handig-aanvragen ongeveer 200. Om de werkwijze verder te stroomlijnen is in het UWV-bericht een XML bijlage toegevoegd. Hierdoor kunnen ketenpartijen de gegevens (nog) makkelijker overnemen en gebruiken in hun systemen.

Uitrol
Het eerste halfjaar van 2018 is gepland voor de landelijke uitrol van ‘Handig’. De betrokken partijen willen dat de tool een nieuwe marktstandaard wordt. Behalve dat meer adviseurs zich bij het project aansluiten is het de bedoeling dat ook meer hypotheekverstrekkers gaan meedoen en derhalve de UWV-gegevens gebruiken voor een hypotheekaanvraag. Meest opvallende afwezigen zijn op dit moment de merken van de Volksbank en de zogeheten regiepartijen die optreden namens pensioenfondsen en verzekeraars. Overigens ondervindt ‘Handig’ in de markt concurrentie van een initiatief van IT-bedrijf Ordina: Lockr 2.0. Bij beide tools downloaden de consumenten de gegevens van het UWV en delen dit vervolgens met hun adviseur. Een verschil is dat Lockr ook gegevens opvraagt bij de Belastingdienst, Mijnpensioenoverzicht.nl en DUO.

Adviseurs die meer willen weten over Handig kunnen op 18 april terecht op het SEH Lustrumcongres, waar HDN een presentatie geeft over de voortgang van het project.

GEEN REACTIES