OneWorld: Pensioenfonds ABP investeerde in kap regenwoud

OneWorld: Pensioenfonds ABP investeerde in kap regenwoud
© Pixabay

Pensioenfonds ABP heeft geïnvesteerd in een palmolieplantage in Indonesisch Papua. Hiervoor is ruim 27.000 hectare tropisch regenwoud gekapt. Dat tonen satellietbeelden die de Amerikaanse organisatie Mighty Earth liet maken, meldt OneWorld. De palmolieboerderij, PT Bio Inti Agrindo (PT BIA), is grotendeels in handen van Posco Daewoo, een Zuid-Koreaans bedrijf gespecialiseerd in internationale handel, staalverwerking, olie, gas, steenkool én palmolie. Het Nederlandse ABP investeert vier miljoen euro in Posco Daewoo en in totaal ruim 174 miljoen euro in alle bedrijfsonderdelen van Posco Daewoo, Posco en Daewoo.

OneWolrd meldt dat omwonenden vertellen dat ze voor de komst van de plantage niet voldoende geïnformeerd zijn over het gebruik van het land waar ze woonden. Ook is volgens hen een rivier die voorheen als drinkwaterbron fungeerde, verontreinigd omdat het plantagebedrijf zijn afvalwater er loost.

Voor de kap is een vergunning verleend door de Indonesische overheid. Het gaat voor de helft van het vergunningsgebied om de kap van primair bos, oftewel oerwoud. Volgens diverse internationale richtlijnen is dit een ‘no-go’. Volgens het Wereld Natuur Fonds zijn de regenwouden van het eiland Nieuw-Guinea – waar Papua onderdeel van is – de op twee na grootste ter wereld. Op dit stukje aarde leeft 5 procent van alle diersoorten die de wereld rijk is.

Bron: OneWorld

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES