Koolmees ziet (nog) niks in ‘AOV-volksverzekering’

Verbond: 'Verschillende pensioenpremie voor werknemers met zelfde leeftijd is niet te verkopen'
© Rijksoverheid

Minister Koolmees van SZW laat zich voorlopig niet verleiden om voor zzp-ers een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering op te tuigen.

Dat blijkt uit de antwoorden die de Minister vrijdag stuurde op vragen van Eerste Kamerleden in het kader van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. De CDA-fractie in de Eerste Kamer hintte in vragen op de mogelijkheid om de regeling Inkomensvoorziening Volledig Duurzaam Arbeidsongeschikten (IVA) om te vormen tot een volksverzekering, zodat ook zzp’ers verplicht verzekerd zijn het tegen het risico van blijvende- en onomkeerbare arbeidsongeschiktheid. Van de vakbonden en de linkse oppositiepartijen is bekend dat zij voorstander zijn van een verplichte deelname van zelfstandigen aan een arbeidsongeschiktheidsregeling.

Koolmees stelt echter dat het kabinet doorgaat met het beleid om samen met verzekeraars in te zetten op het verhogen van de verzekeringsgraad ‘door te bevorderen dat zelfstandigen een bewuste keuze maken en de weg naar de verzekeringen beter weten te vinden. Daartoe is samen met alle relevante stakeholders een programma gestart.’ Verder wil de Minister eerst het onderzoek van de Commissie Borstlap afwachten.

Koolmees lijkt overigens alles op alles te zetten om de WAB voor de verkiezingen van de Eerste Kamer in mei, door de senaat te loodsen. De verschillende fracties stelden erg veel vragen over de wet, maar het Ministerie stuurde binnen enkele dagen de antwoorden retour. Op dit moment heeft de coalitie nog een meerderheid in de Eerste Kamer; de Minister wil dit momentum gebruiken om de wet snel te behandelen. In de wet wordt het ontslagrecht verruimd en het inzetten van flexibel personeel duurder gemaakt. Verder krijgen payrollers een betere pensioenregeling.

GEEN REACTIES