Koningsdag is ‘goedkope’ dag voor verzekeraars

Koningsdag is ‘goedkope’ dag voor verzekeraars
© Pixabay

Voor verzekeraars is Koningsdag over het algemeen een relatief goedkoop dagje: de netto schade ligt zo’n 5 miljoen euro lager dan op een gewone dag. Schadebehandelaars van verzekeraars wat wel zo’n beetje wat ze na het weekeinde wel en niet aan claims kunnen verwachten. Na de verjaardag van de koning druppelen de nodige diefstalclaims binnen (22 procent meer dan op een normale dag), maar ligt het aantal schadeclaims na aanrijdingen lager (-37 procent). Want velen laten op deze vrije feestdag de auto staan.

Dat blijkt uit een analyse van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars naar schadepatronen tijdens vakantie- en feestdagen. Het CVS heeft eerder onderzoek gedaan naar schadeclaims in bepaalde (feest)periodes, aan de hand van schadeclaims van de afgelopen 10 jaar. Zo bleek onder meer dat het aantal inbraken toeneemt met carnaval – vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg. Ook met Kerst slaan dieven hun slag, maar tijdens beide kerstdagen ligt het aantal aanrijdingen juist weer lager.

Oud & Nieuw
Het CVS heeft gekeken naar 11 feestdagen en vakantieperiodes en naar trends bij 6 schadeoorzaken: aanrijdingen, brand, diefstal, aansprakelijkheid en reis, plus een post ‘overig’. In de categorie ‘logisch’ pieken de reisclaims in de zomervakantie (427 procent meer in vergelijking met een gemiddelde dag), voorjaarsvakantie (115 procent) en meivakantie (92 procent). Diefstallen zien verzekeraars in de vorm van schadeclaims vooral op hun bordje tijdens Oud & Nieuw (93 procent meer dan op een gewone dag), Kerst (25 procent) en in de zomervakantie (64 procent).

Meer brandclaims volgen na Kerst en vooral na Oud & Nieuw, met een plus van 579 procent. Dat geldt ook voor aansprakelijkheid. Kennelijk maken we met Sinterklaas en Kerst al het nodige stuk als we bij de ander over de vloer zijn, maar maken we het met de jaarwisseling met een plus van liefst 981 procent wel heel erg bont.

Kerst en Koningsdag het goedkoopst
Het CVS heeft ook een berekening gemaakt van de netto meer- of minderschade van de onderzochte feestdagen en vakantieweken in euro’s. Hierbij is gekeken naar het bedrag voor de gehele periode, dus dat de zomervakantie met een extra netto schade van 45 miljoen euro bovenaan staat, vooral als gevolg van extra reisclaims, is niet zo gek. Die periode duurt 6 weken. Datzelfde geldt voor de ramadan (bijna 15 miljoen euro meer) en de meivakantie (4 miljoen euro), want dat zijn ook langere periodes. De jaarwisseling is een dure feestperiode voor verzekeraars met een extra netto schade van iets meer dan 30 miljoen euro in twee dagen tijd. Kerst en Koningsdag zijn – alle schadeoorzaken tegen elkaar weggestreept – het goedkoopst. Vooral als gevolg van het lagere aantal aanrijdingen keren verzekeraars op deze dagen minder uit dan op een normale dag.

Bron: Verbond van Verzekeraars

www.findinet.nl/newsletter/
Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES