Jongvolwassenen angstigst voor verlies baan

Door Gepubliceerd op: 13 augustus 2024
AI

© Pexels / Tara Winstead

Bijna een op de vijf jongvolwassenen tussen 25 en 34 jaar (18 procent) is bang om binnen een jaar zijn baan te verliezen. In tegenstelling tot veel vijftigplussers zien zij Artificial Intelligence (AI) en een reorganisatie als grootste gevaren. Dit blijkt uit onderzoek door sollicitatieplatform Beaks.nl onder duizend respondenten.

Vijftigplussers minder angst voor verlies baan

Het onderzoek laat verder zien dat vijftigplussers veel minder angst hebben voor het verlies van hun baan (6 procent). Het is onderzoekers daarbij opgevallen dat thuiswerkers meer angst hebben om hun baan te verliezen dan niet-thuiswerkers.

AI als bedreiging

Ook een kwart van de (gedeeltelijke) thuiswerkers (25 procent) zou volgens de onderzoekers AI als een bedreiging zien. Respondenten met een beroep waarbij thuiswerken niet mogelijk is zouden daar minder bang voor zijn (10 procent). Vooral in de ICT-sector is men bang voor het verlies van de baan. Zo zou binnen die sector 5 procent ‘heel bang’ te zijn om binnen een jaar zijn baan te verliezen.

Werknemers in zorg en onderwijs minder bang

Aan de andere kant zouden de respondenten die werkzaam zijn in de zorg tijdens het onderzoek veelal hebben aangegeven ‘helemaal niet bang’ te zijn om de eigen baan te verliezen (65 procent). Ook in het onderwijs zou deze angst klein zijn: slechts 1 procent zou daar ‘heel bang’ voor zijn.

Kansen voor zorg- en onderwijssector

Volgens de onderzoekers zouden die verschillen een kans bieden voor de zorg- en onderwijssector, omdat zij al jaren lastig hebben voldoende personeel aan te trekken. Daarbij zou 78 procent van de zorgmedewerkers en 86 procent van de onderwijsmedewerkers redelijk tot heel tevreden zijn over hun salaris.

Salaris en werk-privé-balans

Aanvullend zou 29 procent van de mannen en 22 procent van de vrouwen hebben aangegeven het salaris belangrijk te vinden, terwijl 25 procent van alle respondenten aangeeft de werk-privé-balans belangrijk te vinden bij hun keuze voor een baan.

AI kan werkdruk verlichten en personeelstekorten verminderen

De onderzoekers concluderen dan ook dat het mooi zou zijn als AI zou kunnen helpen de werkdruk in de zorg te verlichten, bijvoorbeeld door het overnemen van administratieve taken. In het onderwijs zouden algoritmes volgens de onderzoekers soelaas kunnen bieden met het voorbereiden van lessen. Het verlichten van de werkdruk zouden dan die sectoren aantrekkelijker maken en daardoor de personeelstekorten laten afnemen, aldus de onderzoekers.

Bron: Beaks.nl

Deel dit bericht, kies uw platform!

Wink Sabée

Wink Sabée