Jongeren willen geen maximale lening voor hun woning

Tweederde van de consumenten tussen 20 en 35 jaar is niet bereid om een maximale hypotheek af te sluiten voor zijn droomhuis.

Dit blijkt uit een onderzoek van ING. Als de ideale woning nog onbereikbaar is koopt een derde het huis niet en gaat op zoek naar een andere woning. Eveneens een derde zou op een andere manier kijken hoe zij het droomhuis kunnen financieren. Hiervan wil ruim twee derde doorsparen tot de gewenste woning bereikbaar is. Bijna een op drie onderzoekt de mogelijkheden om bij vrienden en familie te lenen en een kwart wil gebruik maken van een schenking.

Het wordt steeds vanzelfsprekender om eigen geld in te brengen bij het kopen van een woning. Nu mogen kopers immers maximaal 103% van de woningwaarde lenen, een percentage dat tot en met 2018 elk jaar met 1% wordt verlaagd naar 100%. In 2018 zal de koper de extra kosten dus volledig moeten financieren met eigen geld.

De jongere kopers hebben inzicht in wat ze kunnen lenen vóórdat zij zich oriënteren

De deelnemers aan het onderzoek hebben de intentie om binnen nu en twee jaar een woning te kopen.

Ruim acht op de tien wil eerst weten hoeveel men kan lenen en gaat op basis daarvan op zoek naar de geschikte woning.

Wim Flikweert, manager marketing hypotheken bij ING: “Wij zien dat deze doelgroep goed voorbereid op pad gaat en weet welke financiële mogelijkheden zij hebben. Toch geeft een op de vijf aan juist eerst verschillende woningen te bezichtigen om te kijken wat hun wensen zijn. Zij gaan zich daarna pas verdiepen in de financieringsmogelijkheden.”

GEEN REACTIES