ING transparant over advieskosten

ING gaat de advieskosten van de bankadviseur inzichtelijk maken. Er komt één netto hypotheektarief. Daarnaast betaalt de klant zowel bij de bank als bij de adviseur de advieskosten.

Dit maakte Michiel Kwaaitaal, directeur marketing hypotheken, bekend tijdens het ING Hypothekenevent op 19 april. “We leveren één product tegen één prijs. De klant ziet het ING-tarief en kan vervolgens het distributiekanaal kiezen.” Het is de bedoeling van ING dat ook de klant die de hypotheek bij de bank afsluit een aparte factuur ontvangt voor het advies. “We doen alles om te komen tot een level playing field.” Welk adviesbedrag ING precies in rekening zal brengen, kon Kwaaitaal nog niet zeggen. “We zijn op dit moment hard aan het rekenen. Het vaststellen van de kostentoerekening voor het advies is geen eenvoudige zaak, maar wij gaan ervan uit dat de prijs die de klant daarvoor moet betalen marktconform zal zijn.”

Anders dan andere banken wil ING niet overgaan tot aparte labels voor het bankkanaal en de onafhankelijke adviseurs. “Ook zal er dus geen sprake zijn van dual pricing.”

ING maakt het zichzelf hiermee niet makkelijk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 75% van de klanten niet wil betalen voor hypotheekadvies bij de eigen bank. “Net als het intermediair hebben wij de uitdaging om de consument uit te leggen dat hij met het advies een toegevoegde waarde krijgt en dat dat een prijs waard is.”

GEEN REACTIES