Hypothekenstrijd tussen verzekeraars en banken verhardt zich

ING en Rabo omarmen het plan-Zalm om ook bestaande hypotheken verplichjt te laten aflossen. Verzekeraars spreken van een ramp.

“Alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, moeten hun hypotheek direct gaan aflossen.” Dat bepleit Gerrit Zalm, topman van ABN Amro, in het AD. “Wie niet meedoet, moet zijn belastingvoordeel kwijtraken.”

Zalm zegt een eind te willen maken “aan de ongelijke behandeling tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren. De eerste groep moet vanaf volgend jaar de hypotheek in dertig jaar aflossen. De tweede groep kan dertig jaar hypotheekrente aftrekken zonder één eurocent af te lossen”

ING, Rabo en het Verbond van Verzekeraars reageren in de Volkskrant. Uit de diverse commentaren blijkt dat banken en verzekeraars hun strijd om de vermogens die tegenover de hypotheekschuld staan, verharden.

De eerste schermutselingen vonden plaats toen Rabo-topman met zijn plan kwam om alleen annuïtaire hypotheken fiscaal te faciliteren. “Dit heeft dramatische gevolgen voor de koopkracht, de waarde van woningen en de woningmarkt zelf”, was toen de reactie van Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Zie ook: Banken en verzekeraars lijnrecht tegenover elkaar over hypothekenbeleid

Kapitaalstrijd

“Voor verzekeraars zou het een ramp zijn als Zalm zijn zin zou krijgen”, meldt de woordvoerder van het Verbond in de Volkskrant. “Als de rente niet meer aftrekbaar is, zien huiseigenaren hun maandlasten stijgen. Ze zullen massaal in geldnood komen en hun levensverzekeringspolissen te gelde maken. En Zalm is uit op dat geld. De banken moeten hun balans versterken. De belastingbetalers hebben de banken al een keer gered en Zalm wil dat ze dat een tweede keer doen. Een onzalig plan.”

ING en Rabo daarentegen verdedigen dat het plan-Zalm een stimulans kan betekenen voor de woningmarkt. Die zou alleen goed kunnen functioneren als het fiscale regime voor iedereen gelijk is. De woningmarkt raakt dieper in het slop omdat de starters het hardst worden getroffen door de maatregelen uit het Lenteakkoord, is de argumentatie.

Dat is natuurlijk waar, maar om te denken dat je de woningmarkt uit het slop haalt door dan ook de overige huizenbezitters even hard te treffen is een logica die niet voor de hand ligt.

Zie ook het artikel in de Volkskrant

GEEN REACTIES