Hypotheekmarkt voor senioren groeit

Hypotheekmarkt voor senioren groeit
© Pixabay

Geldverstrekkers richten zich in toenemende mate op ouderen. Dat zij hun kansen ruiken, is begrijpelijk, gezien de vergrijzing van de bevolking en de ontwikkeling van de hypotheekaanvragen per leeftijdscategorie. Ook zijn enkele obstakels in de regelgeving weggenomen.

Vooral pensioenfondsen via regiepartijen als MUNT, Syntrus, Aegon, Philips en Attens doen het vanwege de gunstige lange aflossingsvrije rentes relatief goed bij oudere aanvragers, meldt De Hypotheekshop in zijn recentste weekbericht. Sommige geldverstrekkers hebben producten gelanceerd die specifiek gericht zijn op de groeiende groep oudere consumenten. Onlangst introduceerden ABN Amro en Vivat (Reaal) overwaardehypotheken. Vorig jaar lanceerde Woonfonds de Familiehypotheek en de Verhuurhypotheek.

Blijverslening
Gemeenten kunnen hun inwoners via de blijverslening en de verzilverlening financieel ondersteunen bij het aanpassen van de woning, al biedt nog maar een minderheid van de gemeenten deze leningen via SVn aan. Verder is vorig jaar een belangrijk knelpunt in de financiering weggenomen door de regeling waarmee 55-plussers eenvoudiger naar een goedkopere koopwoning kunnen verhuizen – hoewel niet alle aanbieders die faciliteren.

Tot 2030 is er sprake van een explosieve toename van 75-plus huishoudens, oplopend tot 373.000. Daarnaast komen er in ons land jaarlijks bijna 60.000 huishoudens met 65-plussers bij (cijfers Capital Value).

Adviseurs betrekken
Om al deze huishoudens passend te huisvesten, werken de overheid, woningbouwcorporaties en ontwikkelaars op dit ogenblik nieuwe woonvormen uit die zijn gericht op samenwonen en zorg. Om te voorkomen dat de doorstroming straks stokt bij de aanschaf ervan, is het raadzaam dat geldverstrekkers en adviseurs in een vroegtijdig stadium worden betrokken bij de mogelijkheden om dit soort nieuwe woonvormen (in het geval van koopwoningen) te financieren.

Want in de praktijk blijkt het financieren van afwijkende woonvormen als bijvoorbeeld meergeneratiewoningen (kangoeroewoningen) nog erg complex en lastig vanwege het afwijkende onderpand, de niet doorsnee fiscaliteit en de situatie met meerdere aanvragers en inkomens.

Bron: Hypotheekshop

GEEN REACTIES