Hypotheekadviseurs steeds moeilijker te vinden

copyright Pixabay

Vacatures voor de functie van hypotheekadviseur zijn erg lastig te vervullen, signaleert het UWV in de factsheet arbeidsmarkt financiële dienstverlening.

Papieren
Nu de woningmarkt weer aantrekt is het lastig om adviseurs met de juiste papieren te vinden. De Wft vraagt inmiddels om bepaalde diploma’s waarover werkzoekenden niet altijd beschikken, aldus het UWV. Verder is er bij financiële dienstverleners veel vraag naar ICT-specialisten, bijvoorbeeld voor functies als programmeur, webdeveloper en datawarehouse ontwikkelaar. Iets minder gunstige, maar nog steeds voldoende perspectieven op werk, geven functies als commercieel medewerker binnendienst, schade-expert, medewerker klantenservice, call centermedewerker en sales promotor.

Krimp
Ondanks deze positieve vacatureontwikkelingen, is er een behoorlijke krimp in het aantal medewerkers binnen de financiële dienstverlening. Het werknemersbestand nam tussen 2012 en 2016 met tien procent af naar 232.000 banen. Ook voor dit en volgend jaar wordt een krimp verwacht, van ongeveer vijf procent. Met name de digitalisering van de dienstverlening zorgt voor deze afname, stelt het UWV. De krimp treft vooral functies op lager en middelbaar beroepsniveau, waaronder boekhouders en receptionisten. Het is erg lastig voor deze groep om weer werk te vinden, zeker in de sector zelf.

Meer mannen
Een neveneffect van deze trends is dat volgens het UWV de sector verder ‘vermannelijkt’. In de banen die verdwijnen, werken relatief veel vrouwen, terwijl bij ‘groeier’ ICT meer mannen werkzaam zijn. Het aandeel mannen in de financiële dienstverlening steeg in de laatste jaren naar 60%, tegenover 40% vrouwen.

GEEN REACTIES