‘Hypotheekadviseur geeft steeds vaker integraal verduurzamingsadvies’

‘Hypotheekadviseur geeft steeds vaker integraal verduurzamingsadvies’
© Pixabay

Duurzaamheid is een vast agendapunt geworden voor hypotheekadviseurs. In bijna ieder hypotheekgesprek (84%) komt het onderwerp ter sprake. Vaak (in 66% van de gevallen) is het de adviseur die het onderwerp aansnijdt. Een klein deel (18%) adviseert inmiddels ook in andere diensten die helpen bij verduurzaming, zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Dat blijkt uit de Intermediair Index, een periodiek onderzoek van ING onder zo’n 200 hypotheekadviseurs.

De meeste adviseurs (76%) vinden het de rol van de adviseur om verduurzaming ter sprake te brengen tijdens een hypotheekgesprek. Zo’n 75% vindt ook dat ze over voldoende kennis beschikken om op dit vlak te adviseren. Tegelijkertijd staat 58% procent open om meer te leren over het onderwerp. “We zien een verschuiving in de rol van de adviseur van hypotheekadvies naar integraal duurzaam financieel advies. Er ligt hier echt een enorme kans”, zegt Hidde Coebergh, Directeur Wonen bij ING.

Besparing

Belangrijkste reden voor verduurzaming bij hypotheekaanvragers is besparing op de energielasten. Met name klanten in de categorie 36-50 jaar (67%) en klanten met een laag energielabel (C t/m G) hebben belangstelling om te verduurzamen. Ook wooncomfort is een vaak genoemde reden.

Subsidies

Veel hypotheekaanvragers willen wel verduurzamen, aldus de adviseurs, maar ze hebben te weinig kennis van de materie en van de financieringsmogelijkheden. Meestal gaat financiering via de hypotheek of uit eigen middelen. Klanten zijn minder bekend met mogelijkheden van subsidies (48%) of bijvoorbeeld een lening van het Nationaal Energiebespaarfonds (25%).

Voor de financiering wordt er volgens adviseurs in 34% van de gevallen gebruik gemaakt van verruiming van de loan-to-income-grenzen en in 29% van de gevallen van verruiming van de loan-to-value-grenzen.

Vertrouwen

De intermediair index, het vertrouwen van adviseurs in de woningmarkt, is gedaald van 134 naar 104, net boven neutraal. Dit is te verklaren door de dalende hypotheekrente, de huizenprijzen, de algemene economie en de moeite die adviseurs moeten doen voor het aanvragen van een offerte.

Deze index wordt berekend op basis van de verwachtingen van adviseurs ten aanzien van de hypotheekrente, de ontwikkeling van huizenprijzen, het aantal hypotheken dat is afgesloten of gewijzigd, de eigen en algemene financiële situatie en de moeite die een offerteaanvraag kost.

GEEN REACTIES