Hogere rente bij 90% van hypotheekproducten

copyright Pixabay

De hypotheekrente blijft verder doorstijgen. In de afgelopen maand werd bij 67 van de in totaal 78 hypotheekproducten de rente verhoogd.

Dat blijkt uit de maandelijkse hypotheekmonitor van onderzoeksbureau MoneyView. Alle grootbanken verhoogden hun tarieven, met name van de middellange en lange rentevast periodes. ING en Rabobank verhoogden afgelopen maand zelfs twee keer hun tarieven. Het beleid van de Europese Centrale Bank is volgens MoneyView de reden van de verhogingen.

Het gemiddelde NHG 10-jaars annuïtaire hypotheektarief kwam in juli 0,11 procentpunt hoger uit op 2%. Het gemiddelde 10-jaars NHG tarief is vanaf november vorig jaar al aan het stijgen, zo signaleert MoneyView. In week 44 van 2016 had dit tarief de bodem bereikt met een rente van 1,75%. In week 47 was dit gemiddelde inmiddels gestegen naar 1,80% en in week 52 van 2016 zelfs naar 1,90%. In de maanden die volgden bleef het schommelen rond die 1,90%. In de afgelopen maand ziet het onderzoeksbureau dat zich een trendbreuk met de voorafgaande maanden lijkt af te tekenen.

In de laatste week van juli bedroeg de laagste rente voor een 10-jaars annuïteitenhypotheek met NHG 1,65%. Het gaat hierbij om het tarief van Triodos voor woningen met een energielabel A. Direct daarop volgde de annuïteitenhypotheek van Acadium Bastion met 1,69%. De Annuïteitenhypotheek van Nationale-Nederlanden had het hoogste 10-jaars annuïtaire NHG-tarief, namelijk 2,3%.

GEEN REACTIES