Historisch laagterecord autodiefstallen

autodiefstallen historisch laag
© Px

Het totale aantal diefstallen van personenauto’s daalde in 2016 met 9% van 10.091 auto’s naar 9.179 ten opzichte van het jaar daarvoor. “Een bijzondere mijlpaal”, aldus AVc-directeur Titus Visser, “voor het eerst komen we hiermee onder de 10.000 gestolen personenvoertuigen.”

Opvallend is ook dat het aantal teruggevonden personenauto’s voor het eerst sinds jaren een lichte stijging van 2,1% laat zien.

Overall daling
Bij bijna alle voertuigen liet het aantal diefstallen in 2016 een daling zien van 10,6% (van 29.218 naar 26.118). Naast het aantal personenauto’s daalde ook het aantal gestolen zware bedrijfswagens met 37% (41 stuks), het aantal aanhangwagens/caravans/opleggers met 17% (151 stuks) en het aantal gestolen brom- en snorfietsen met 12,5% (van 14.504 naar 12.698 stuks). Ook de stijgende lijn in eerdere jaren van motorfietsen is in 2016 omgebogen naar een daling van ruim 14%. Alleen de diefstal van lichte bedrijfswagens  nam in 2016 toe met ruim 4% (van 1.767 naar 1.843 stuks).
Verbeterde anti-diefstalsytemen
Opmerkelijk is de daling afgelopen jaar van het aantal gestolen jonge personenauto’s van 0 tot en met 3 jaar (een afname van ruim 27%). Er zijn er maar liefst 775 minder gestolen. De dalende trend van de afgelopen 3 jaar zet hiermee door. Verbeterde alarmsystemen in combinatie met de toenemende traceerbaarheid, is één van de verklaringen voor deze afname. Deze maken het criminelen steeds lastiger jonge voertuigen te stelen en om te katten. Ook de aanpak van de handel in gestolen onderdelen door onder meer politie en verzekeraars verstoort de criminele activiteiten. De misdaad richt zich nu meer op de categorie personenvoertuigen van 4 tot en met 7 jaar oud. Dit is af te leiden uit de toename van het aantal diefstallen in deze categorie met 247 voertuigen ten opzichte van het jaar 2015 (+8%). Visser: “De standaard alarmsystemen in deze voertuigen zijn inmiddels verouderd en er bestaat meer vraag naar de betreffende onderdelen van deze bouwjaren. Een toenemend aantal van deze voertuigen wordt dan ook uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht. Eigenaren van deze categorie auto’s kunnen overwegen een moderner anti-diefstalsysteem te monteren.”

Steeds meer auto’s teruggevonden
Het terugvindpercentage van personenauto’s laat voor het eerst sinds jaren een licht stijgende tendens zien (2,1%). Vooral het totaal aantal gestolen personenauto’s dat de eerste dag wordt teruggevonden steeg opmerkelijk met 225 stuks (+6%). Dit hogere terugvindpercentage komt deels door een vernieuwde verwerking van aangiften, waardoor gestolen voertuigen binnen max. 2 uur na diefstalmelding nationaal en internationaal zijn gesignaleerd. “Een positieve ontwikkeling die een aanmoediging vormt om deze aanpak met publieke en private partijen onverminderd voort te zetten”, aldus Visser

 

Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

GEEN REACTIES