Helft Nederlanders denkt niet na over inkomsten en uitgaven na pensionering

Tweederde van de mensen die nog niet met pensioen is, maakt zich weinig zorgen of ze na pensionering voldoende geld hebben om “normaal” van te leven.

68% van de mensen denkt dat het pensioen uiteindelijk lager zal uitpakken dan nu verwacht. Desondanks maakt tweederde van de mensen die nog niet met pensioen is, zich weinig zorgen of ze na pensionering voldoende geld hebben om ‘normaal’ van te leven en heeft bijna de helft nog nooit nagedacht over inkomsten of uitgaven na pensionering. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, in het kader van de Pensioen3daagse uitgevoerd door bureau Veldkamp.

Een kwart van de ondervraagden heeft, sinds de lancering begin dit jaar, mijnpensioenoverzicht.nl bezocht. Via deze website kunnen mensen een overzicht krijgen van de pensioenen die ze bij verschillende werkgevers hebben opgebouwd, plus wat dit samen met AOW aan inkomen oplevert. Een goed beeld krijg je als je naast de verwachte inkomsten, ook naar de verwachte uitgaven na pensionering kijkt. Dit heeft 55% nog nooit gedaan. Door je wel regelmatig te verdiepen in de eigen pensioensituatie, kun je – bij eventuele tegenvallende verwachtingen – nog tijdig bijsturen. Erg belangrijk, alleen al omdat een kwart van de huidige generatie gepensioneerden aangeeft moeite te hebben met rondkomen.

Uit eerder onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders nu vrijwel niets van zijn pensioen weet.

GEEN REACTIES