Hackers gaan namens DNB banken aanvallen

Hackers gaan namens DNB banken aanvallen
© Pixabay

Een team onder de vlag van De Nederlandsche Bank (DNB) gaat cyberaanvallen uitvoeren op banken, beursexploitanten en clearinghuizen. Hiermee hopen de toezichthouder en de financiële sector gezamenlijk de digitale veiligheid te vergroten. Dit meldt het Financieele Dagblad. Vandaag zou DNB het protocol met het initiatief genaamd Tiber op de website publiceren. Tiber staat voor Threat Intelligence Based Ethical Red teaming.

Volgens Petra Hielkema van DNB, verantwoordelijk voor betalingsverkeer en marktinfrastructuur, zijn aanvallen op de financiële sector een dagelijkse aangelegenheid. ‘Omdat de deelnemende partijen aan Tiber de resultaten met elkaar delen, kunnen we de cyberweerbaarheid versneld vergroten’, zei zij tegen het FD.

Onder de vlag van DNB gaan hackers van gerenommeerde cybersecuritybedrijven inbreken bij financiële instellingen, daarbij de concrete bedreigingen nabootsend die bijvoorbeeld bij inlichtingendienst AIVD op de radar staan. Een select groepje mensen bij het doelwit weet van de oefening. Alle andere medewerkers, tot aan de baliemedewerker toe, moeten zonder op de hoogte te worden gesteld, de aanval opsporen, afweren en uitschakelen. Een Tiber-test duurt zes tot negen maanden.

Onder toeziend oog van de Europese Centrale Bank wordt binnenkort ook Tiber EU opgestart, een Europese variant van het Nederlandse project.

Bron: FD

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES