Achmea verkoopt dochterbedrijf Friends First aan Aviva

Achmea verkoopt dochterbedrijf Friends First aan Aviva

Achmea en het Britse Aviva group plc hebben een akkoord bereikt over de verkoop van de Ierse levensverzekeraar Friends First aan Aviva. Onderdeel van de overeenkomst is de overdracht van het volledige aandelenbelang van Achmea in Friends First Life Assurance Company en alle 320 medewerkers naar Aviva’s verzekeringsactiviteiten in Ierland. Aviva heeft al een sterke positie in de Ierse markt voor levensverzekeringen en pensioenen en is er marktleider met schadeverzekeringen. Voor de transactie is goedkeuring vereist van de toezichthouders. De gebruikelijke overdrachtsvoorwaarden zijn van kracht.

Achmea verwacht een totale opbrengst te realiseren van circa 220 miljoen euro door de verkoop van levensverzekeraar Friends First. De opbrengst is opgebouwd uit een directe bijdrage uit de verkoop van circa 130 miljoen euro, dividenduitkeringen door Friends First vóór de overdracht plus een bedrag verwacht bij eindafrekening. De transactie leidt voor Achmea in 2017 tot een verwacht boekverlies van circa 35 miljoen euro. Daarnaast verwacht Achmea een opbrengst van circa 20 miljoen euro te realiseren bij de afwikkeling van resterende juridische entiteiten in Ierland.

Geen aansluiting meer bij kernactiviteiten
Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: “De strategie van Achmea is al enige tijd primair gericht op schade- en zorgverzekeringen, die worden aangeboden via de groeiende directe, online en bancaire kanalen. Friends First in Ierland is een gezonde en groeiende aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen, maar zijn activiteiten sluiten niet langer aan bij de kernactiviteiten van Achmea. We zijn verheugd, na een zorgvuldig selectieproces, een geschikt nieuw moederbedrijf te hebben gevonden voor Friends First en alle medewerkers. Hierbij is een balans aangehouden tussen de belangen van alle betrokkenen, waaronder die van klanten, tussenpersonen, en zeker ook die van de medewerkers van Friends First.”

Tom Browne, Chief Executive Officer van Friends First Life: “De verzekeringsactiviteiten van Friends First zijn de afgelopen jaren sterk gegroeid en de overgang naar Aviva is heel positief voor ons bedrijf. Dit gezien de sterke groei in levensverzekeringen door ook Aviva zelf en zijn doelstelling om marktleider te worden. We zien ernaar uit om samen met het team van Aviva in Ierland een leidende aanbieder van levensverzekeringen en pensioenen te vormen. Friends First brengt ervaring in met beleggingsfondsen, inkomensverzekeringen en risicomanagement. Hierdoor kan Aviva in Ierland werkelijk een totaalaanbod van producten bieden.”

Verzekeraar Friends First is in Ierland actief via het intermediaire kanaal met pensioen-, beleggings-, spaar- en inkomensproducten, die het aanbiedt aan particuliere klanten en zakelijke klanten via tussenpersonen. Met een groei van 25% was Friends First in 2016 de snelst groeiende levensverzekeraar op basis van nieuwe productie in Ierland. Het had in 2016 met levensverzekeringen en pensioenen een marktaandeel van de nieuwe productie van 6% in 2016.

Bron: Achmea

Klik op de banner en ontvang de wekelijkse Nieuwsbrief van Findinet op proef.

GEEN REACTIES