‘Geef consument informatie over looptijdrente hypotheek’

Geef consument informatie over looptijdrente hypotheek
© Px

Steeds meer huishoudens lossen hun hypotheek gedurende de looptijd af. Dit vraagt om een nieuwe rekenmethode voor de hypotheekrente. Op dit moment publiceren geldverstrekkers enkel de aanvangsrente van de hypotheek. Consumenten kunnen hierdoor een verkeerd beeld krijgen bij de zoektocht naar een hypotheek. Een oplossing zou zijn dat ook de gemiddelde hypotheekrente gedurende de looptijd bekend wordt gemaakt. Dit meldt Hypotheek Rentetarieven, een onafhankelijk platform voor hypotheeknieuws en hypotheekrente vergelijken.

Veel mensen realiseren zich niet dat de hypotheekrente gedurende de rentevastperiode wel kan dalen. Bij aflossen daalt namelijk de hypotheek in verhouding tot de woningwaarde. Wanneer daarmee een lagere risicoklasse wordt bereikt, is rentekorting en dus een lagere hypotheekrente mogelijk.

Niet alle geldverstrekkers passen een rentekorting echter automatisch toe, stelt Hypotheek Rentetarieven. “Bij een aantal banken is een tussentijdse rente-aanpassing in geen geval mogelijk, bijvoorbeeld Nationale Nederlanden. Bij andere banken, waaronder de drie grootbanken Rabobank, ABN AMRO en ING, moeten klanten zelf opletten en de renteverlaging aanvragen. Vaak moeten ze daarbij kosten maken om de woningwaarde opnieuw aan te tonen middels een taxatie.”

Het platform vindt dit “erg ouderwets” en noemt geldverstrekkers die de hypotheekrente wel automatisch aanpassen: ASR, Attens, Centraal Beheer, IQwoon, Moneyou, Munt Hypotheken, NIBC, Obvion en VENN Hypotheken.

Laagste aanvangsrente niet altijd beste keuze
Het moment dat de klant in aanmerking komt voor een lagere hypotheekrente is overigens bij elke geldverstrekker anders. Ook de hoogte van de rentekorting is verschillend. Dit betekent dat bij de ene bank de hypotheekrente gedurende de looptijd sneller daalt dan bij de andere.

Uit een vergelijking van vijf banken door Hypotheekrente Tarieven blijkt dat de totale kosten voor een hypotheek hierdoor enorm verschillen.

“Wat bij de vergelijking het meeste in het oog springt, is dat de laagste hypotheekrente bij aanvang van de hypotheek, niet altijd de beste keuze is. Door een grotere rentedaling gedurende de looptijd, kan een bij aanvang iets hogere hypotheekrente op de einddatum goedkoper zijn.”

Inzicht in deze looptijdrente wordt steeds belangrijker, stelt het platform. “Wie nu een nieuwe hypotheek afsluit is namelijk verplicht deze, minimaal annuïtair, af te lossen. Daarbij kiezen veel huishoudens ervoor om de lage hypotheekrente van dit moment lang vast te leggen.”

 

Bron: Hypotheek Rentetarieven

GEEN REACTIES