Fors meer PE-examens in vierde kwartaal

copyright Pixabay

Vergeleken met het tweede en derde kwartaal van 2018 hebben medewerkers bij verzekeraars en assurantie- en intermediairkantoren in het afgelopen kwartaal flink meer Wft-examens afgelegd.

Dat blijkt uit de cijfers die het CDFD periodiek verstrekt. Vooral bij de PE-examens was het spitsuur, waar het aantal afgelegde examens (ruim 17.000) meer dan verdubbelde vergeleken met de voorgaande kwartalen. Ook ligt het fors hoger vergeleken met het vierde kwartaal in 2017. Het benadert zelfs het recordkwartaal oktober-december 2016 (ruim 20.000), toen veel kandidaten in blessuretijd nog examens in de oude opzet konden halen, omdat ze anders hun vergunning zouden verliezen.

Het patroon van meer kandidaten in combinatie met procentueel meer zakkers, ging dit keer niet op. De PE-examens werden bovengemiddeld goed gemaakt, met vooral bij Schade Zakelijk, Inkomen, Consumptief Krediet en Pensioenen hoge slagingspercentages. Hypothecair Krediet en Vermogen blijven traditioneel wat achter maar ook bij deze onderdelen werd beter gescoord dan in het tweede en derde kwartaal.

Ook bij de initiƫle examens was het in het vierde kwartaal drukker, zij het dat de verschillen met de voorgaande kwartalen wat minder groot zijn. In totaal werden er ruim 9.200 examens afgelegd, waarbij ook hier de slagingspercentages wat hoger lagen dan eerder dit jaar. Dat neemt niet weg dat deze percentages soms wat karig afsteken tegen de soms zeer hoge slagingscijfers bij de PE-examens. Traditionele bottlenecks voor de beginners zijn Hypothecair Krediet en Vermogen, waar gemiddeld genomen minder dan de helft een afgelegd examen haalt. Ook Pensioen blijkt een lastig onderwerp, hoewel in november en december de slagingspercentages wel boven de vijftig procent uitkwamen. Het initiƫle Basisexamen, Schade Zakelijk en Zorg laten de hoogste percentage slagers zien.

GEEN REACTIES