(Findinet) Financiën moet zorgvuldiger zijn in de woordkeuze

Letterlijk citaat van een bericht van de Rijksoverheid: рVerzoek tot uitstel beantwoording Kamervragen wurghypotheken.с

“Minister De Jager van Financiën verzoekt de Tweede Kamer tot uitstel van de beantwoording van Kamervragen over wurghypotheken. De beantwoording vergt nadere afstemming.”

We hebben het over de gevolgen van een uitzending van TROS-Radar van 30 januari 2012. In dat programma werd gesteld dat banken het oversluiten van hypotheken onmogelijk maken. De bedenkers van het begrip ‘woekerpolissen’ vonden als etiket voor dit fenomeen de naam ‘wurghypotheken’ uit.

Zie ook: Maken ‘wurghypotheken’ het oversluiten onmogelijk?

Naar aanleiding van deze uitzending stelde het Groen Links Tweede Kamerlid Braakhuis op 6 april schriftelijke vragen. De Jager laat weten daarop nog geen antwoord te kunnen geven.

Daarmee maakt hij duidelijk nog niet te kunnen zeggen of hypotheekverstrekkers de bestaande klanten inderdaad in een wurggreep houden. Desalniettemin wordt het begrip wurghypotheek gebruikt in officiële mededelingen van de Rijksoverheid. Dat is ronduit kwalijk. Zeker als de afzender het ministerie van Financiën, het departement dat er marktpartijen keer op keer op wijst dat verbetering van het imago een basisvoorwaarde is voor een gezonde continuïteit van de financiële branche.

Daarbij past natuurlijk niet het overnemen van suggestieve en populistische benamingen die een hele productgroep en ook een hele financiële sector in een kwaad daglicht zetten.

Indien de overheid deze benaming tussen aanhalingstekens had geplaatst was dit nog steeds niet goed te praten. Maar zelfs dat heeft zij nagelaten, daarmee suggererend dat het om een gevestigd begrip gaat.

Nog even en de overheid heeft het niet meer over de arrestatie van ‘verdachte J.J.’, maar over die van ‘moordenaar Joris Jorissen’ (een gefingeerde naam!).

Het antwoord op de schriftelijke vragen kan op deze manier niet meer impact hebben dan de etikettering waarvan de overheid zich nu heeft bediend.

Een voorbarig, onnodig grievend, tendentieus en imagobeschadigend etiket.

Jan Aikens

GEEN REACTIES