Energielabel sneuvelt als eerste op wensenlijst bij zoeken naar woning

Energielabel sneuvelt als eerste op wensenlijst bij zoeken naar woning
© Mohamed_hassan, Pixabay

Alle duurzame voornemens ten spijt: gezien het grote tekort aan huizen zijn woningzoekenden bereid om vergaande concessies te doen. Een van de eerste wensen die sneuvelt, is het vinden van een huis met een goed energielabel.

Dat meldt De Hypotheker na eigen onderzoek onder 468 Nederlanders die zich oriënteren op een eerste of volgende koopwoning. Tweederde van de respondenten (65 procent) blijkt bereid een huis te kopen met een lager energielabel dan zij eerder wensten; een stijging van 26 procent sinds november vorig jaar.

Extra kosten

Mogelijke oorzaak is dat huizen met een hoger energielabel populair zijn vanwege de lagere maandelijkse energiekosten, en dat daardoor hierop flink wordt overboden, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur van De Hypotheker. “Wat veel mensen zich echter onvoldoende realiseren, is dat een keuze voor een lager label uiteindelijk kan leiden tot veel extra kosten: zowel voor het eventueel verduurzamen en energiezuiniger maken van de woning als voor de hogere energielasten”, waarschuwt hij.

Langdurige zoektocht

Andere concessies die potentiële huizenkopers doen zijn o.a. buiten de regio van hun voorkeur te zoeken, of in te leveren op uiterlijk en indeling van een woning. Ook staan ruim vier op de tien mensen ervoor open kleiner te gaan wonen dan zij aanvankelijk wilden.

Ruim één op de drie mensen die zich oriënteren op een koopwoning is veel langer dan gepland op zoek naar een betaalbaar huis. Een derde van de potentiële huizenkopers is tussen zes maanden en één jaar op zoek. Voor ruim een kwart duurt deze zoektocht zelfs langer dan één jaar. En als er uiteindelijk een geschikte woning is gevonden, wordt bij meer dan een derde hiervan regelmatig overboden.

Bron: Hypotheker

GEEN REACTIES