DNB wil snel naar persoonlijk pensioenvermogen

© DNB

De Nederlandsche Bank (DNB) pleit ook voor de invoering van een persoonlijk pensioenvermogen en een leeftijdsafhankelijk beleggingsbeleid. En volgt hiermee de visie van de SER, dat dit de meest interessante optie is.

“Een persoonlijk pensioenvermogen voorkomt discussie tussen generaties over wie recht heeft op welk deel van het pensioenvermogen en vermijdt het doorschuiven van tekorten naar toekomstige generaties’, aldus DNB. “Het verkleint bovendien de kans op kortingen voor ouderen en geeft jongeren uitzicht op een hoger verwacht pensioen.”

De DNB kan zich ook vinden in het vormen van een buffer om op in te teren in slechtere tijden, maar wil deze beperkt van omvang houden.

De verzwakte financiële positie van de pensioenfondsen legt volgens de centrale bank structurele kwetsbaarheden bloot, die de noodzaak zouden onderstrepen om over te gaan op een ander pensioenstelsel. “Ouderen worden onvoldoende beschermd tegen kortingen. Voor jongeren wordt soms juist te weinig risico genomen, wat leidt tot een lager verwacht pensioen.”

(Bron: DNB)

GEEN REACTIES